Hoe vind je de beste warmtepomp?

verwarming, isolatie, huiselijk energieverbruik

Moderator: Moderators

Plaats reactie
Ruuben
Berichten: 1500
Lid geworden op: 14 okt 2012, 18:42

Hoe vind je de beste warmtepomp?

Bericht door Ruuben » 30 mar 2018, 00:02

Is er een vergelijkingssite?
Wat maakt een goede warmtepomp?

Angst na vervanging cv-ketels op gas: ‘Permanent gebrom in woonwijken na komst warmtepompen’

https://www.bd.nl/economie/grootschalig ... ~adec5e86/


Screenshot_20180329-235930.png

Pigion
Berichten: 655
Lid geworden op: 17 okt 2007, 11:26
Locatie: Drenthe

Re: Hoe vind je de beste warmtepomp?

Bericht door Pigion » 30 mar 2018, 11:07

@Ruuben,
Er is m.i. geen goede vergelijkings-site. Er is ontzettend veel te vinden op het Duitse forum "Haustechniklforum", werkelijk erg goed. Kijk dan bij het sub-forum wärmepumpen". Je kan er dagen lang lezen en mee doen, doch ook gericht zoeken. Panasonic, met name de 5 kW lucht/water warmtepomp komt daar goed voor de dag en grijs te importeren voor minder dan € 3000,-. Ook goed zelf te installeren. Over service/reparatie hoef je je geen zorgen maken. Elk koude-techniek (ook airconditioning) bedrijf kan zo'n ding repareren voor een fractie wat de verwarmings-branche vraagt. Het stelt echt niets voor een compressor te vervangen. Echter je moet gecertificeerd zijn vanwege het koude-medium, tegenwoordig vaak (iso)-butaan.
Voor water/water warmtepompen kan je ook veel vinden. Om zelf te installeren loop je tegen een door de VNI dichtgetimmerde muur. Door succesvol te lobbyen kan je er zelf niet zoveel aan doen, tenzij je zelf examens gaat afleggen om zelf de benodigde certificaten te behalen.
Pigion

Over de POL:
Met wat moeite is het geluid van een lucht-warmtepomp binnen acceptabele proportie te brengen. Dat doen we toch ook om overlast door hout-stook te beperken!!!!!! :x

4me2
Berichten: 2
Lid geworden op: 17 jun 2018, 09:59

Re: Hoe vind je de beste warmtepomp?

Bericht door 4me2 » 17 jun 2018, 10:06

Kijk voor het kiezen van een warmtepomp sowieso naar je behoefte van warm water, het aantal liters.
kijk ook naar het "rendement" COP waarde.
vervolgens naar of een een monoblok wilt hebben (alles in 1 unit) of een split systeem (duurder)
Al die zaken spelen mee in de keuze voor een bepaald type warmtepomp.
Houdt er rekening mee dat ze best wel luidruchtig zijn en dat er koude lucht geproduceerd wordt die je naar buiten zult moeten leiden.
jet is dus niet alleen de warmtepomp aansluiten op het water en de stroom.

Sommige systemen ondersteunen ook zonne collectoren op je dak als extra warmte voorziening en / of een electrisch element voor wanneer je onvoldoende warm water hebt.

Kortom, om te kunnen bepalen wat de beste pomp (voor jou) gaat zijn, zijn er een heleboel persoonlijke afwegingen die van grote invloed gaan zijn.

Ingir
Berichten: 1116
Lid geworden op: 13 apr 2014, 20:36

Re: Hoe vind je de beste warmtepomp?

Bericht door Ingir » 21 jun 2018, 13:18

Een monoblock L/W-warmtepomp zou ik willen afraden, uiteraard is zo'n apparaat eenvoudig te installeren (geen erkende koelingstechnicus nodig) maar het apparaat kent wel enkele nadelen zoals een lager energetisch rendement (warmte wordt buiten geproduceerd en komt afgekoeld binnen) en grote kans op bevriezing van waterdragende leidingen van en naar het apparaat bij stroomstoring...

Zwerius Kriegsman
Berichten: 98
Lid geworden op: 10 jun 2013, 09:47

Re: Hoe vind je de beste warmtepomp?

Bericht door Zwerius Kriegsman » 21 jun 2018, 18:07

In Nederland is er ook een internetforum waar veel info te vinden is: https://gathering.tweakers.net/forum/li ... 50059/last.
Allemaal hobbyisten, die het maximale uit hun WP proberen te halen. Daaronder ook veel zelfimporteurs.
Ik heb zelf een WP-boiler geïmporteerd uit Spanje. Inclusief verzendkosten en na aftrek van subsidie koste het me € 70,-. Zie: https://geen-energierekening-meer.weebl ... epomp.html
Wel lang bezig geweest om tijdens transport beschadigde delen vervangen te krijgen.
Er wordt ook vaak uit Frankrijk, Engeland of Polen geïmporteerd. Sinds 1 januari van dit jaar is een subsidievoorwaarde dat de installatie door een erkend installateur moet gebeuren. Maar daar is met een installateur vaak wel iets te regelen.
m.vr.gr.,
Zwerius Kriegsman
Ootmarsum
http://geen-energierekening-meer.weebly.com/index.html

tobsie
Berichten: 71
Lid geworden op: 19 feb 2014, 11:37

Re: Hoe vind je de beste warmtepomp?

Bericht door tobsie » 26 jun 2018, 16:26

Zwerius Kriegsman schreef:
21 jun 2018, 18:07
Ik heb zelf een WP-boiler geïmporteerd uit Spanje. Inclusief verzendkosten en na aftrek van subsidie koste het me € 70,-. Zie: https://geen-energierekening-meer.weebl ... epomp.html.
Dag Zwerius, ik lees op jouw website dat je de warmtepomp in de kelder hebt geplaatst (leuke site om te lezen overigens). Goed idee, dat mij ook aanspreekt. Ik heb een kelder van ongeveer 5 bij 5, die ik gebruik als voorraadruimte (oa frisdrank, bier, ingeblik eten ed). In de kelder zitten 2 luchttoevoeren naar buiten, maar de temperatuur is volgens mij redelijk stabiel.

Is dit in praktijk een goede ruimte om een warmtepomp te plaatsen om de woning mee te verwarmen of zal de kelder hierdoor extreem koud gaan worden? Ik zou de aanvoer en afvoerlucht natuurlijk ook via de luchtoevoeren van buiten kunnen halen, want dit is een 120mm aanvoerbuis.
Ben benieuwd wat jouw mening is.

Paide
Berichten: 233
Lid geworden op: 29 dec 2009, 15:12

Re: Hoe vind je de beste warmtepomp?

Bericht door Paide » 28 jun 2018, 10:23

ik heet dan wel geen Zwerius, maar door een warmtepomp gaat ongeveer 3000 m3 lucht per uur.
Dit ding moet gewoon buiten staan. Dat het met een warmtepompboiler wel gaat, komt omdat dit een hele andere orde aan vermogen is (veel kleiner).
Gewoon buiten zetten die kast dus.

Plaats reactie