Grundfos Alpha2 instellen voor vloerverwarming.

verwarming, isolatie, huiselijk energieverbruik

Moderator: Moderators

vand.m
Berichten: 11
Lid geworden op: 23 jan 2018, 09:45

Grundfos Alpha2 instellen voor vloerverwarming.

Bericht door vand.m » 23 jan 2018, 09:55

Mijn vraag waar ik in de handleiding geen antwoord op kan vinden.

Ik heb op de 3e etage een Remeha Avanta 28C CW4 24kW zonder modulerende pomp.
Verder heb ik een iSense klokthermostaat.
Op de begane grond heb ik een VloerVerwarming met 4 groepen en een thermostaat.

Sinds enkele dagen heb ik ter vervanging van mijn 20 jaar oude grundfos pomp een Grundfos Alpha2 circulatiepomp in mijn VV geplaatst.
Zoals ik lees heeft de Alpha2 een Autoadapt functie.
Dat is wellicht de verstandigste stand.
Maar ik lees ook dat voor vloerverwarming constante druk aanbevolen wordt.
Maar wat is nu de beste keus.
Ook begrijp ik niet of ik nu nachtstand wel of niet moet instellen en als ik dat niet activeer wordt dat in de stand Autoadapt automatisch geactiveerd?

martijn1984
Berichten: 220
Lid geworden op: 22 dec 2014, 21:02
Locatie: Veluwe

Re: Grundfos Alpha2 instellen voor vloerverwarming.

Bericht door martijn1984 » 24 jan 2018, 19:10

Eea heeft te maken met hydraulisch neutraal of actief

Als ik hem op autoadapt zet blijft hij op laagste snelheid lopen , misschien vanwege mijn lage aanvoer temperatuur.
Ik breng dan ook niet veel en gelijke warmte in de vloer.

Ik heb hem op de manuele stand twee staan , goed voor 10watt verbruik en werkt beter , ook gemeten met een ir thermometer.

Het zal afhankelijk zijn van je installatie en meters buis.

Nachtstand word automatisch geactiveerd als je ketel geen warmte levert , wat hier dus niet echt werkt.

Ook zal het beter en zuiniger , plus misschien comfortabeler te zijn je vloer constant te stoken op een lagere aanvoer temperatuur vanuit je cv ketel.

Ruuben
Berichten: 1285
Lid geworden op: 14 okt 2012, 17:42

Re: Grundfos Alpha2 instellen voor vloerverwarming.

Bericht door Ruuben » 24 jan 2018, 19:36

Ik heb de manuele stand 2 aangezet. Daarmee werd hij het snelste warm. drie was te veel stromingsgeluid en niet heel erg veel sneller warm. Overigens heb ik hem in een niet hydraulische neutrale schakeling.
Maar ik heb hem ook zelf parallel geschakeld met de cv-pomp. Dus een ik zou gewoon proberen waarmee je de snelste stijging krijgt in temp. En dus een aanlegthermostaat - vloerpomp (35 euro) gebruiken, en niet de nachtstand.
De informatie op hun site vind ik wel heel duidelijk.

vand.m
Berichten: 11
Lid geworden op: 23 jan 2018, 09:45

Re: Grundfos Alpha2 instellen voor vloerverwarming.

Bericht door vand.m » 26 jan 2018, 10:43

Dank voor de reacties.
Helaas ontbreekt bij mij de technische kennis maar hopelijk is het mogelijk in jip en Janneke taal mij erdoor te loodsen.
Zoals ik het begrijp moet ik ervoor zorgen dat er aan de rechterkant van het display 1, 2 of 3 rechte streepjes moeten staan.
In dit geval waarschijnlijk 2.
Nu zie ik ook in de handleiding op pag 10 bij 6.3 "Lichtbalken die de instelling van de pomp weergeven"
Daaronder staat een lijst van 0-10.
De rechte streepjes die ik zojuist noemde is dus het toerental van de pomp en zou dan wellicht op 2 streepjes moeten komen te staan(punt 8 op de lijst.)
Maar punt 4 op die lijst (de laagste constante drukcurve CP1) moet die ook geselecteerd worden.
En zijn die 2 instellingen dan ook zichtbaar in het display?
Hoop te horen of het zo zou moeten.

martijn1984
Berichten: 220
Lid geworden op: 22 dec 2014, 21:02
Locatie: Veluwe

Re: Grundfos Alpha2 instellen voor vloerverwarming.

Bericht door martijn1984 » 26 jan 2018, 13:04

Nee dat zijn de streepjes links.
De rechterkant is manueel op stand 1 ,2 of 3.
Twee is vaak een goede uitgangsbasis.

Je zou autoadapt kunnen proberen , dit duurt een paar dagen om zichzelf aan te leren wat het stookgedrag is.

Zodra je cv aanslaat en het warm word bij de verdeler zou hij harder moeten gaan draaien , dat hoor je wel.

vand.m
Berichten: 11
Lid geworden op: 23 jan 2018, 09:45

Re: Grundfos Alpha2 instellen voor vloerverwarming.

Bericht door vand.m » 26 jan 2018, 16:09

Dankjewel.
Ja, sorry die rechte streepjes staan idd. links.
Dat is het toerental van de pomp begrijp ik en die ga ik op 2 zetten.
En dat punt 4 op die lijst, de laagste constante drukcurve CP1, wat doe ik daarmee?
Moet die ook geselecteerd worden of kun je die niet selecteren?

Autoadapt staat nu ongeveer 6 dagen aan.
Al 6 dagen dagen geeft deze het zelfde nl.19 watt aan.

martijn1984
Berichten: 220
Lid geworden op: 22 dec 2014, 21:02
Locatie: Veluwe

Re: Grundfos Alpha2 instellen voor vloerverwarming.

Bericht door martijn1984 » 29 jan 2018, 19:17

Dan krijgt autoadapt t niet ingeregeld.
Welke temperatuur staat je ketel op ingesteld?

Laagste , hoogste , constant is allemaal niet van toepassing als je hem op stand 1 , 2 of 3 zet , dus de streepjes.
Cp1 en 2 selecteer je door de driehoekjes links.
Hoe dat allemaal werkt staat prima in het boekje maar heb je mijn inziens niet nodig.

Kijk gewoon wanneer t bij jouw het lekkerst voelt op de vloer en laat de retour temperatuur niet hoog oplopen( te hoge pompsnelheid).
Deze pompen lopen zo zuinig dat een andere stand je niet veel geld bespaard.

Ruuben
Berichten: 1285
Lid geworden op: 14 okt 2012, 17:42

Re: Grundfos Alpha2 instellen voor vloerverwarming.

Bericht door Ruuben » 30 jan 2018, 19:04

Ik zou wel vlot pompen. Je retour van je vloerverwarming zul je echt niet hard ophoog krijgen. Dan nog... De warmte moet vlot in de vloer, het opwarmen duurt toch al erg lang.

vand.m
Berichten: 11
Lid geworden op: 23 jan 2018, 09:45

Re: Grundfos Alpha2 instellen voor vloerverwarming.

Bericht door vand.m » 01 feb 2018, 15:36

Dank voor de reactie.
Om dat ik de ingestelde temperatuur van mijn Remeha Avanta 28C CW4 24kW uit 2013 niet kon achterhalen, heb ik hiervoor contact gehad met Remeha hoe deze te achterhalen en hoe dit anders in te stellen. Deze lieten mij het onderstaande weten:

Uw aanvoer cv staat op 75 graden ingesteld en uw warmwater op 60 graden. Dit zijn standaard waardes vanuit de fabriek.

Met vriendelijke groet / Best regards,
Remeha B.V.
Customer Service

Maar nu weet ik nog steeds niet hoe deze evt. te verlagen.

Autoadapt gaf al een week 19 watt aan.
Inmiddels heb ik wel de pomp kunnen instellen op 2 streepjes (II).
En direct gaf deze ipv.19 watt nu 13 watt aan.
Ik hoorde de pomp ook gelijk langzamer en rustiger gaan draaien.

martijn1984
Berichten: 220
Lid geworden op: 22 dec 2014, 21:02
Locatie: Veluwe

Re: Grundfos Alpha2 instellen voor vloerverwarming.

Bericht door martijn1984 » 01 feb 2018, 19:50

misschien verstandig om de handleiding eens goed door te lezen?
Als ik hem online open kom ik uit op pagina 16 , vanaf hier staan dit soort dingen uitgelegd.

Tevens kun je op de Isense thermostaat ook dit soort dingen regelen.
Hoeveel radiatoren heb je naast je vloerverwarming en worden die ook gebruikt?

Als je alleen de vloerverwarming stookt kan de temperatuur rustig naar beneden.

vand.m
Berichten: 11
Lid geworden op: 23 jan 2018, 09:45

Re: Grundfos Alpha2 instellen voor vloerverwarming.

Bericht door vand.m » 02 feb 2018, 10:14

In de huiskamer is 1 radiator met een 5 standen thermostaat en die staat tussen 1 en 2.
In de gang moesten wij destijds de radiator helemaal open laten staan die als bypass zou werken is mij toen uitgelegd en die staat dus ook helemaal open.
Dan nog een radiator boven in de douche met thermostaatknop en staat ook helemaal open.
En 1 radiator zonder thermostaatknop boven die ook altijd open staat.
De overige radiatoren staan allemaal dicht.

Met Googlen lees ik regelmatig dat de instelling bij de VV van 40 graden vrij laag is en dat de aanvoertemperatuur van 75 graden van de Remeha zo moet blijven en dat dit wordt afgeregeld. Wel zouden er 2 radiatoren open moeten blijven.

hanskraayeveld
Berichten: 538
Lid geworden op: 04 okt 2015, 13:49
Contacteer:

Re: Grundfos Alpha2 instellen voor vloerverwarming.

Bericht door hanskraayeveld » 02 feb 2018, 12:57

Je moet het natuurlijk zelf weten, maar het is gewoon zonde om je water eerst naar 75 graden te verhitten en daarna via de vloerverwarmingsverdeler af te koelen naar 30.

Ik heb mijn cv ketel op 40 graden staan. Voor radiatoren is dat aan de lage kant, maar heb daar rekening mee gehouden door extra "grote" platen te kopen. Gaat prima.

Wat alleen een nadeel zou kunnen zijn is de opwarmtijd.

Maar zoals al hiervoor benoemd is, beton geeft al een redelijke traagheid.
Je vakgebied geeft geen garantie voor een heldere kijk op de zaken.

martijn1984
Berichten: 220
Lid geworden op: 22 dec 2014, 21:02
Locatie: Veluwe

Re: Grundfos Alpha2 instellen voor vloerverwarming.

Bericht door martijn1984 » 02 feb 2018, 14:07

Als het goed is schakelt je verdeler pomp uit bij een temperatuur boven de 50 , als koud weer is bijgemengd.
Dan is een bypass noodzakelijk , dan gaat je cv in storing als hij zn water niet kwijt dan.

Je radiator in de douche geeft minder warmte af bij het verlagen van je ketel temperatuur.

70 graden is inderdaad zonde , je verdeler mengt koud bij zodat er een graag of 30 je vloer in gaat.
Puur voor je radiator heb je dit nodig.

Je moet dit gewoon proberen door hem een aantal dagen op 50 te zetten , puur beleving of het wat is.

Wat is je stookregime?
Een constante temperatuur of pas je nachtverlaging toe?

Ruuben
Berichten: 1285
Lid geworden op: 14 okt 2012, 17:42

Re: Grundfos Alpha2 instellen voor vloerverwarming.

Bericht door Ruuben » 03 feb 2018, 00:24

martijn1984 schreef:
01 feb 2018, 19:50
misschien verstandig om de handleiding eens goed door te lezen?
Als ik hem online open kom ik uit op pagina 16 , vanaf hier staan dit soort dingen uitgelegd.

Tevens kun je op de Isense thermostaat ook dit soort dingen regelen.
Hoeveel radiatoren heb je naast je vloerverwarming en worden die ook gebruikt?

Als je alleen de vloerverwarming stookt kan de temperatuur rustig naar beneden.
Rtfm was vroeger een hele duidelijke uitdrukking. En eigenlijk begrijpt iedereen dat.

martijn1984
Berichten: 220
Lid geworden op: 22 dec 2014, 21:02
Locatie: Veluwe

Re: Grundfos Alpha2 instellen voor vloerverwarming.

Bericht door martijn1984 » 03 feb 2018, 08:41

Yep helemaal waar :fff

Plaats reactie