Nieuw energielabel houtkachels

verwarming, isolatie, huiselijk energieverbruik

Moderator: Moderators

Plaats reactie
Ruuben
Berichten: 1384
Lid geworden op: 14 okt 2012, 17:42

Nieuw energielabel houtkachels

Bericht door Ruuben » 12 jan 2018, 01:42

Helft minder hout verbruiken in je kachel? Nieuw energielabel helpt je op weg
Vanaf 1 januari 2018 is het Europees energielabel dat je al kent van bij koelkasten en wasmachines ook verplicht voor haarden en kachels. "Met een nieuw model met energielabel A bespaar je tot 50%", vertelt specialist Wim Vanlede van Stroomop aan de bouwsite Livios. Waar moet je op letten als je een nieuwe kachel koopt?

Je hebt vast al gehoord over het energielabel, maar wat zegt het nu over je kachel? Het geeft de energie-efficiëntiescore weer met letters en plusjes van A+++ tot G. Hoe hoger de score, hoe lager het energieverbruik van een kachel. Verdelers moeten het label duidelijk presenteren bij de kachel in de showroom en ook online. Kachels zonder label mogen vanaf 1 januari 2018 niet meer verkocht worden.

Waarom hebben kachels een energielabel nodig?

Kachels gebruiken energie om warmte te produceren. Daarom is het zinvol om bij je aankoop naar het energielabel te kijken. Dit geeft weer hoe efficiënt de kachel met energie omgaat. Hoe zuiniger de kachel, hoe lager het energieverbruik. En hoe beter voor je portemonnee.

Wie bepaalt de energie-efficiëntie?
Europa heeft strenge regels opgesteld over hoe je het energielabel moet berekenen. Het meten en berekenen is de taak van de fabrikant. Hij berekent de energie-efficiëntie-index (EEI) door rekening te houden met de volgende parameters:

het energetisch rendement
• het type brandstof (pelletkachels: klasse A tot A++, houtkachels: klasse B tot A+, gastoestellen en kolenkachels: klasse D tot A, open haarden: klasse G tot E)
• energiebesparende functies (thermostaat, afstandsbedieningen…)
• het eventueel elektriciteitsverbruik (verlichting, convectieventilator…)
• de aanwezigheid van een permanente waakvlam

Niet te verwarren met Europees Ecolabel
De Europese richtlijn Ecodesign legt de niveaus voor energetische en milieuprestaties vast waaraan de producten die op de Europese markt verkocht worden moeten voldoen. Vanaf 1 januari geldt deze richtlijn ook voor kachels en haarden en
zal dan niet enkel rekening houden met het rendement en de brandstof, maar ook met de uitstoot van fijnstof en automatische luchtregeling. Het EU Ecolabel zegt dus naast de energetische score ook iets over de milieuvriendelijkheid van een kachel terwijl het energielabel enkel over de energie-efficiëntie gaat.

Is jouw kachel aan vervanging toe?
“Het energielabel mag niet de enige factor zijn om te kijken of je kachel energie-efficiënt is”, vertelt Wim Vanlede van Stroomop. “Een kachel die ouder is dan vijftien jaar is aan vervanging toe. Je ziet dit onder andere aan het houtverbruik. Een kachel verbruikt gemiddeld 1,5 kg tot 3 kg hout per uur. Als je meer moet gebruiken voor dezelfde warmte is je kachel minder energie-efficiënt. Met een nieuw model met energielabel A bespaar je tot 50% brandstof.”

Meer lezen over kachels en haarden?
• "Op termijn verbod op stoken met houtkachels en -haarden"


https://m.hln.be/wonen/helft-minder-hou ... g~a519becd

ritsaert snijder
Berichten: 4355
Lid geworden op: 09 dec 2009, 10:53
Locatie: Portengen

Re: Nieuw energielabel houtkachels

Bericht door ritsaert snijder » 12 jan 2018, 12:09

dus;
“Het is sowieso een en-en-verhaal, gezien de buitenlucht ook de situatie binnenshuis beïnvloedt”, vindt Ben Nemery van het Centrum Omgeving en Gezondheid aan de KU Leuven. Op termijn ziet hij het zelfs tot een verbod komen op het verbranden van hout in kachels of haarden: “Zoals ze in Londen al in sinds 1956 hebben ingevoerd.”

Bron: De Morgen
Oftewel de Belg Ben ziet op termijn een verbod op het verbranden van hout in kachels of haarden.....In Belgie?

Hoe serieus is dat label?
groet!

Ritsaert

JantjeV8
Berichten: 2865
Lid geworden op: 03 feb 2009, 12:50

Re: Nieuw energielabel houtkachels

Bericht door JantjeV8 » 12 jan 2018, 14:11

De enige reden om dat verbod in te stellen is omwille van het aan zich vast binden van de consument aan de overheid.

ritsaert snijder
Berichten: 4355
Lid geworden op: 09 dec 2009, 10:53
Locatie: Portengen

Re: Nieuw energielabel houtkachels

Bericht door ritsaert snijder » 12 jan 2018, 14:59

In Belgie dan?
groet!

Ritsaert

Plaats reactie