Pagina 1 van 1

Houtkachel op cv, zonneboiler, radiatoren of wandverwarming

Geplaatst: 01 mar 2017, 14:37
door marinadevlieger
Situatie:
oude woning met Vaillant combi cv van 8 jaar oud en kleine houtkachel.

Daarnaast zelf nieuw aan het bouwen woning van 650 m3, 88m2 vloeroppervlakte bg en bovenverdieping met daarboven onverwarmde zolder.
Houtskeletbouw, dakelementen voorzien van 20 cm rockwool, wanden van 18 cm rockwool, betonvloer met 10 cm xps eronder. Volledig gemetseld en voorzien van dakpannen.

En nu zitten we op het punt om de installaties te gaan aanleggen en hebben we even gebrek aan feedback.

Uitgangspunt: sowieso houtkachel op cv, want zelf veel hout als afval van eigen bedrijf en ruim voldoende mogelijkheden om te snoeien/kappen. Huidige houtkachel brand bijna iedere avond en in het weekend vaak ook overdag.

Warmteverliesberekening voor volledige woning via bouw-energie.be geeft aan 9,5 kW, via RSS software (brugman radiator berekening) 16,5 kW. Iemand een idee welke beter te vertrouwen is of waar het toch grote verschil uit komt?

Oorspronkelijke plan was cv-houtkachel met radiatoren, maar gezien de subsidie die er nu zit op zonneboilers lijkt het ons slim de houtkachel op cv te combineren met een zonneboiler. Het buffervat van de zonneboiler kan dan voor de houtkachel op cv ook dienen als buffer.

Even uitgaande van de 16,5 kW warmteverlies zitten we te denken aan de lilyking 667 met 15 kW waterzijdig en 3,5 kW kamervermogen. Voor de kamer zou volgens de warmteverliesberekening 4,5 kW nodig zijn, dus geen probleem qua onrendabele verbranding lijkt mij?
Om de 15 kW goed te kunnen bufferen denken we momenteel aan een buffervat van ongeveer 1000 liter. Deze zou dan ook gebruikt worden voor ons sanitair warm water (huishouden van 4 personen) naast de verwarming van de rest van de woning. I.v.m legionella denken we aan een hygiene buffervat, of een met 2 spiralen (of is dit hetzelfde?)

Om ook in de zomer en op dagen dat we niet stoken het buffervat zo veel mogelijk te benutten lijkt me dat we 10m2 zonnecollectoren nodig hebben. Klopt dit of is dit te overdreven, en is minder ook voldoende? En is het een probleem dat het buffervat aan de noordkant van het huis op de begane grond wordt geplaatst terwijl de collectoren op de zuidzijde op de dakkapel komen?

Om het systeem aan te vullen indien nodig komt er een cv-ketel, we twijfelen alleen nog of we een nieuwe aanschaffen of de oude ketel verhangen.

En dan nog een laatste waar we nog niet uit zijn: wandverwarming, lvt convectoren of gewone radiatoren. Heeft er iemand ervaring met wandverwarming? Vloerverwarming vinden we niks en is dus geen optie.

Graag jullie mening, tips, aanvullingen of aandachtspunten. En als iemand nog een goede tip heeft voor een expert die ons kan adviseren in of nabij Zeeuws Vlaanderen: graag!

Re: Houtkachel op cv, zonneboiler, radiatoren of wandverwarm

Geplaatst: 02 mar 2017, 00:11
door Johndc
Velen op dit forum denken anders dan ikzelf. Maar uit ondervinding weet ik dat met hout zeulen arbeidsintensief is. Gas of mazout zie ik al helemaal niet zitten. Wat blijft er dan nog over? Pellets of, zoals in mijn geval SZ (Schavelingen & Zaagsel) afkomstig uit timmerbedrijven die normaal moeten betalen om van hun "houtmot" af te raken.
Als je de plaats hebt voor zowel opslag zoals een brander met (liefst) een grote voorraadsilo ben je wat betreft zo goed als gratis stoken aan het juiste adres. Ik verwarm hier ong. 275 M³ meer als warm (24 a 25° constant), en dit dan zo goed als gratis! (nogmaals)
Ik woon niet echt ver voor je, dus als je wil...
Maar wat die vloerverwarming betreft...hoezo geen voorstander van? Ik heb hier kamers voorzien van vloerverwarming en mijn plan is om alles te voorzien van vloerverwarming. Voor mij niets zo zalig als vloerverwarming. Met wandverwarming heb ik geen ervaring, is misschien ook wat.

Re: Houtkachel op cv, zonneboiler, radiatoren of wandverwarm

Geplaatst: 02 mar 2017, 07:13
door marinadevlieger
Bedankt voor je reactie: vriend heeft timmerbedrijf, dus einde van de dag verzamelen van reststukken en die in een mand naar binnen dragen vinden we momenteel niet arbeidsintensief. Daarbij heeft hij ook zijn lol in werken met de kettingzaag en genoeg snoeimogelijkheden in familoe dus daarom geen pellets. Wel gekeken om zelf een pers aan te schaffen, maar omdat er vaak meerdere houtsoorten door elkaar in zijn zaagsel zitten en de grofte erg varieert afhankelijk van de gebruikte machine valt dat voorlopig af.

Vloerverwarming lijkt ons alleen wat voor in de badkamer, sowieso komt er bijna overal houten vloer dus lijkt me daar niet goed voor, maar belangrijkste reden is het comfort. Ervaringen uit onze omgeving en zelf als we bij mensen op bezoek zijn is dat je daarmee vlug 'dikke' voeten krijgt en we vinden dat allebei niet fijn. Maar dat is denk ik erg persoonlijk. Vandaar de optie wandverwarming, die we tegenkwamen op bouwbeurs en batibouw. Gisteren erachter gekomen dat buren dit ook hebben, dus binnenkort eens naar hun ervaring vragen.