Plaatsing nwe houtkachel met CV aansluiting

verwarming, isolatie, huiselijk energieverbruik

Moderator: Moderators

Plaats reactie
K. v.d. Molen
Berichten: 16
Lid geworden op: 19 apr 2011, 12:05

Plaatsing nwe houtkachel met CV aansluiting

Bericht door K. v.d. Molen » 12 feb 2017, 16:41

Ons kacheltje, 1,5 jaar oud, goedkoop prutsding van € 350,- is op. Hij lekt aan alle kanten lucht vanwege kromgetrokken deurtje en idem aslade.
Oude kacheltje.jpg
Kijk hem daar nou onschuldig staan.
Houtstapel.jpg
Maar in al zijn onschuld heeft hij deze houtstapel al opgegeten dit seizoen. Nu is houtverbruik eigenlijk niet zo belangrijk want ik handel zelf in haardhout waardoor wij zelf uiteraard goedkoop in ons hout voorzien.

Maar goed, er moet een nieuwe komen en wel een met CV aansluing. Ons oog is gevallen op de Horseflame Grizzly. Gaaf ding. Engels of Iers, waar die vandaan komt is mij eigenlijk niet bekend. Het is dus een lage waterdruk kachel. Volgens de dealer kan de kachel wel in het circuit van de CV opgenomen worden maar de noodkoeling moet dan komen van het afblazen van cv water dat dan elders door een automatische drukregelaar wordt bijgevuld met vers, zuurstofrijk water. Na het lezen van diverse topics rondom dit onderwerp, met name die van Chicken Power: http://www.ecologieforum.eu/viewtopic.p ... oodkoeling ben ik tot de overtuiging gekomen dat dit niet de weg is die ik wil gaan.

Naast de kachel op de eerste foto zie je rechts een deur. Dat is een kast en dit is de inhoud:
Vloerverwarming.jpg
Nu is het plan om de cv houtkachel via de retour van de vloerverwarming zijn warmte af te staan aan het cv systeem. De kachel zelf krijgt dan in de kast zijn eigen open expansievaatje en er komt een warmtewisselaar tussen het kachelwater en het cv water.

Vragen waarmee ik zit zijn (in willekeurige volgorde) deze;

1 - Is plaatsing in retour van vloerverwarming richting cv ketel wel goed?
2 - Hoe groot moet de warmtewisselaar zijn? (De kachel levert waterzijdig 15 kW volgens de folder.)
3 - Hoe groot moet het expansievaatje zijn?
4 - Moet er nog een extra pomp in de retourleiding naar de cv ketel?

Eerst dit maar eens.

Alvast bedankt voor het meedenken!

Klap

K. v.d. Molen
Berichten: 16
Lid geworden op: 19 apr 2011, 12:05

Re: Plaatsing nwe houtkachel met CV aansluiting

Bericht door K. v.d. Molen » 12 feb 2017, 18:12

Hier een eenvoudige tekening van de huidige situatie:
Huidige situatie (Small).jpg
En dit is hoe ik het in gedachten heb:
Nieuwe situatie 1ste ontwerp. (Small).jpg
Even over ons gebruik; we stoken alleen hout sinds dat kacheltje er staat. De cv staat NOOIT aan. Dat heeft een behoorlijk schommelende temperatuur tot gevolg en een koude vloer. De vloer moet nu dus als buffer van warmte gaan fungeren, dat is het idee erachter.

Ik hoop dat iemand er gaten in kan schieten!


Edit: Hoe kan dat nou? Op mijn pc staat de kachel niet tegen de wand maar op de vloer :shock:

Gebruikersavatar
Paul Joosten
Berichten: 947
Lid geworden op: 22 feb 2013, 13:49
Locatie: Zuidwending / Veendam
Contacteer:

Re: Plaatsing nwe houtkachel met CV aansluiting

Bericht door Paul Joosten » 13 feb 2017, 14:02

Je tekening staat wel goed wanneer je hem aanklikt, eigenaardigheid van de thumbnail methode.

Zoals je elders al aangaf heb ik de methode met open expansievat en platenwarmtewisselaar (PWW) toegepast. Ik heb die een paar jaar geleden voor ongeveer €125 van een Poolse aanbieder op Ebay gekocht. Hij heeft ongeveer het formaat van een A4tje en is een kleine 10cm dik met 4 duimse aansluitingen, volgens mijn (helaas niet erg betrouwbare) herinnering 39 kW dus een ruime overmaat t.o.v. mijn kachelvermogen. Hij is secundair met 28mm pijp aan het buffervat aangesloten waardoor de thermosifonwerking een extra pomp uitspaart.

Aansluiting van het expansievat is ook met 28mm pijp direct van de hete kant van de kachel recht omhoog met een U-bocht waardoor het water niet naast het vat plonst (gaat soms best hard als het buffervat 'vol' is en de kachel zo zijn warmte omzet). Koude kant 22mm tussen koude kachelaansluiting en de Laddomat, zodat die laatste geen circulatie door het expansievat kan veroorzaken.

Je neemt geen buffervat? Het kost wel wat (rechtstreeks in Duitsland kopen scheelt honderden euries, zoek op Pufferspeicher) en geeft je meer vrijheid met stoken. Wanneer je 's nachts (of bij afwezigheid van meer dan een paar uur) warmte nodig hebt komt dat uit het buffer en scheelt dat weer gas. Ook kan je makkelijker de kachel voluit stoken zonder dat hij aan het hikken slaat, beter voor het rendement.
"Try and leave this world a little better than you found it" [Baden Powell]
"Verbeter de wereld, begin bij jezelf"... [algemeen]
..."maar stop daarna niet en help ook een ander op weg!" [Paul Joosten]
https://duurzamehuizenroute.nl/woning/v ... 05-veendam

K. v.d. Molen
Berichten: 16
Lid geworden op: 19 apr 2011, 12:05

Re: Plaatsing nwe houtkachel met CV aansluiting

Bericht door K. v.d. Molen » 15 feb 2017, 14:16

Hallo Paul, dank voor je antwoord. Wat betreft de warmtewisselaar, ik heb er inmiddels één binnen. Het is een platenwisselaar geworden van 44 kW. Hij heeft 2 x een 3/4" en 2 x een 1/2" aansluiting. Moet vast wel goed gaan. Hij koste € 60,-. De Laddomat wordt dezelfde als die jij gebruikt. Ik zag er 1 in Duitsland voor € 209,-. Geen geld denk ik, zeker niet als de BTW er ook nog eens afgaat. Op welke temperatuur draait de Laddomat bij jou? Ik dacht aan 73 graden is dat reëel?

Verder komt er nog een druk geregelde bypass bij de vloerverwarmingsunit, immers als de vloer op temperatuur is wordt die thermostatisch dicht geregeld en kan de houtkachel zijn warmte niet meer kwijt aan de rest van het huis. Goede opmerking van de kachelleverancier! CV zijdig komt er ook een extra pomp en de vlak voor de cv ketel komt er ook een bypass met terugslagklep. Hoeft die extra pomp het water niet door de ketel en pomp te duwen.

Over de buffer; daar is hier geen plaats voor. Buiten zou wel kunnen maar dat verfraaid niet. Voorlopig wordt de vloerverwarming dus de buffer waar de kachel zijn overtollige warmte in kwijt kan. Dat wordt al een hele verbetering van het comfort want nu zitten we op een ijskoude vloer omdat we het verdommen om gas bij te stoken. Het kachltje houdt nu alles warm. Open keuken, open trapgat naar boven waar ook ons kantoortje is. Daar wordt het warm genoeg, alleen de slaapkamers zijn koud maar dat is niet erg natuurlijk. Badkamer is ook koud maar die wordt straks weer lekker warm!

Nu de beveiliging, het open vat wordt een 10 liter stortbak van een wc. Er is een waterleiding in de kast dus die wordt gewoon aangesloten op de waterleiding met zijn vlotter. De overstort wil ik eigenlijk naar buiten laten blazen zodat er geen wilde waterballetten ontstaan in de kast. Zal dat goed gaan?

Tot zover, als ik wat foto's heb gemaakt zal ik ze weer plaatsen.

Sandman79
Berichten: 949
Lid geworden op: 15 dec 2011, 11:48

Re: Plaatsing nwe houtkachel met CV aansluiting

Bericht door Sandman79 » 15 feb 2017, 14:21

succes met de pww, ik had er ene met aansluitingen van 3/4', en toch een pomp op moeten zetten, omdat het op thermosifon niet heel vlot wou lukken.

K. v.d. Molen
Berichten: 16
Lid geworden op: 19 apr 2011, 12:05

Re: Plaatsing nwe houtkachel met CV aansluiting

Bericht door K. v.d. Molen » 15 feb 2017, 18:57

Sandman dat vind ik niet erg. In de laddomat zit een pomp. Thermosifon is natuurlijk mooi maar gaat in mijn situatie niet lukken. Bedankt voor je reactie.

Gebruikersavatar
Paul Joosten
Berichten: 947
Lid geworden op: 22 feb 2013, 13:49
Locatie: Zuidwending / Veendam
Contacteer:

Re: Plaatsing nwe houtkachel met CV aansluiting

Bericht door Paul Joosten » 16 feb 2017, 15:28

Mijn Laddomat heeft een patroon van 65° maar dat lijkt me niet kritisch. Die PWW aansluitingen zijn dunnetjes. De dunste voor de aansluiting naar de kachel gebruiken, de Laddomat zorgt wel voor debiet. Hoe ga je de doorstroming van de secundaire kant naar je CV-circuit verzorgen? Daar zal thermosifon niet (voldoende) werken zonder buffer er direct naast.

Open expansie automatisch bijvullen is erg handig, houd er wel rekening mee dat heet water dat weg wil tegen de kook aan zit en er met kracht uit gaat spuiten. Dat wil je niet in een kunststof leidinkje laten lopen en naar buiten toe moet je wel zorgen dat je afvoer niet dichtvriest met restjes of mogelijk tegen mensen, dieren of planten aan gaat sproeien. Misschien kan je het in een schrobput buiten laten uitkomen? Waarschuw je buren dat ze niet direct denken dat er brand is als ze ineens veel waterdamp ontwikkeling waarnemen...
"Try and leave this world a little better than you found it" [Baden Powell]
"Verbeter de wereld, begin bij jezelf"... [algemeen]
..."maar stop daarna niet en help ook een ander op weg!" [Paul Joosten]
https://duurzamehuizenroute.nl/woning/v ... 05-veendam

Plaats reactie