Pagina 1 van 1

diy zonneboiler

Geplaatst: 29 jan 2017, 15:32
door mro
Het is een rustig weekendje, tijd om wat na te denken :)

Ik zit met het volgende ideetje om een lowcost zonneboiler(tje) te maken maar dan enkel voor gebruik in de zomer en om te douchen, geen al te hoge eisen.

Stel het volgende:

Ik maak een zonnecollector zoals er al veel gemaakt zijn volgens youtube: zwarte bak met daarin 5tal meter roodkoper zachte buis, afgedekt met plexiglas.

Ik heb hier nog zo'n blauw plastic vat van 100L(kan ik isoleren), ik vul dat helemaal met water en steek daarin een zelfgemaakte koperspiraal, ook van 5m. Mbv een circulatiepompje laat ik water circuleren tussen collector en die spiraal als temperatuur collector hoger is dan van het water in het vat.

Dan maak ik nog een tweede spiraal voor in het vat waar ik aan de ene kant koud leidingwater op aansluit en aan de andere kant aansluiting voor de douche.

Het blauwe vat met de twee spiralen is dan eigenlijk een rudimentaire warmtewisselaar met warmteopslag, spiraal collector steek onderaan het vat en die van de douche bovenaan.

Mijn vraag:

Mijn spaardouchekop heeft momenteel een debiet van 3L/min, is een spiraal in koper van diameter 12mm en 5m lang voldoende om de warmte uit het opslagvat op te nemen in doorstroom?

Re: diy zonneboiler

Geplaatst: 29 jan 2017, 15:36
door Johndc
Mijn ervaring met het zelf maken is eigenlijk wat tegen gevallen. Achteraf gezien zoek je beter even op bv tweedehands of marktplaats om die dingen aan te schaffen, dikwijls goedkoper dan zelf doen.

Re: diy zonneboiler

Geplaatst: 30 jan 2017, 07:33
door JantjeV8
Het oppervlak van je sww wisselaar is dan ongeveer 0,185m². Dat is het overdrachtvlak wat 3L/minuut moet opwarmen. Volgens mij moet je dit gebruiken om wat van die vermogensformules op los te laten. Ik zou dat met wat verschillende dT's doen zodat je ook de minder zonnige dagen in beeld krijgt. Mijn gevoel zegt dat 'm dit niet gaat worden.

De zon doet er met zo'n 12mm wisselaar uren over om een paar liter opgewarmd te krijgen, en jij gaat dat ala minuut doen. Mijns inziens kun je beter een 20L boilertje op de kop tikken, en het SWW direct door de zonnewisselaar op laten warmen.

Re: diy zonneboiler

Geplaatst: 30 jan 2017, 08:41
door mro
Ik dacht dat er zonneboilers zijn die de boiler opwarmen en dan dmv een spiraal het sww verwarmen in doorstroom? Dit om de kans op stilstaand lauw water te minimaliseren.

Welke diameter en hoe lang is de spiraal in zo'n boiler?

Re: diy zonneboiler

Geplaatst: 30 jan 2017, 09:39
door Sandman79
mro, kijk hier eens: http://hellmann-behaelterbau.de/wp-cont ... sic1-1.pdf

ik heb de FW60 in mijn buffervat, en ik heb voldoende warm water om een bad te nemen vanaf een 44° temperatuur in mijn buffer... douchen vanaf een 40°

Re: diy zonneboiler

Geplaatst: 30 jan 2017, 14:46
door Pieke
Mro, ik heb nog wat spullen liggen voor een beginners zonneboiler. Geen koper helaas maar 2 panelen en een RVS warmtewisselaar/spiraal.

Re: diy zonneboiler

Geplaatst: 30 jan 2017, 21:08
door ready to burn
Wat je ook zou kunnen overwegen is een zwarte 1 plaatradiator te nemen in een bak met doorzichtige plaat ervoor, en deze onder je buffer plaatsen.
Circulatie gebeurd dan via thermosifon werking.
Zo heb ik het in Spanje veel gezien.

Re: diy zonneboiler

Geplaatst: 30 jan 2017, 21:42
door mro
Bedankt voor de reacties.

Ik zal er nog wat verder op studeren.