waarop koken jullie?
Moderator: Moderators
waarop koken jullie?
In onze nieuw te (ver)bouwen boerderijtje willen we eigenlijk zonder gasaansluiting.
De verwarmingsvraag en warm water dmv zonneboiler, thermo dynamisch paneel, houtkachel met warmtewisselaar op buffervat.
vraag in deze nog waarop we gaan koken?
inductie of ander soortig elektrisch ligt voor de hand maar is dat qua straling wel ok?
Wie helpt ons verder?
Elke ochtend eerst houtvuurtje stoken om thee te zetten is niet mijn ding......
De verwarmingsvraag en warm water dmv zonneboiler, thermo dynamisch paneel, houtkachel met warmtewisselaar op buffervat.
vraag in deze nog waarop we gaan koken?
inductie of ander soortig elektrisch ligt voor de hand maar is dat qua straling wel ok?
Wie helpt ons verder?
Elke ochtend eerst houtvuurtje stoken om thee te zetten is niet mijn ding......
Re: waarop koken jullie?
Wij koken met inductie. Simpelweg omdat we geen gas (meer) hebben en we (nog) geen houtgestookt fornuis hebben. Gezien ons dagelijkse schema zie ik die ook nog niet komen...
Mensen zeggen wel eens dat ik troep verzamel; ik noem mezelf liever een industrieel-amateur-archeoloog die probeert waardevolle artefacten te behouden.
Why should I work harder when I can work smarter
Why should I work harder when I can work smarter
Re: waarop koken jullie?
Hey,
Als je geen gas wilt en ook nog niet uit de verf bent qua kooktoestel, kun je ook altijd nog op propaan gaan koken. Geen gasaansluiting, 2 tot 4 keer per jaar om een nieuwe fles. Kost minder dan het vastrecht.
Tim
Als je geen gas wilt en ook nog niet uit de verf bent qua kooktoestel, kun je ook altijd nog op propaan gaan koken. Geen gasaansluiting, 2 tot 4 keer per jaar om een nieuwe fles. Kost minder dan het vastrecht.
Tim
Re: waarop koken jullie?
Wij hebben een fornuis op propaangasflessen, met elektrische oven.
Mij bevalt dit heel goed.
Mij bevalt dit heel goed.
Re: waarop koken jullie?
Hoe lang doe je met een gasfles?
en wat kost een gasfles?
We willen zonder gas maar niet gen koste van bijv. Straling in huis halen met een inductie fornuis.
en wat kost een gasfles?
We willen zonder gas maar niet gen koste van bijv. Straling in huis halen met een inductie fornuis.
Re: waarop koken jullie?
Ik kook veel en graag, voor 6 personen. Er worden 2 flessen van 98l gebruikt per jaar, ik moet in de komende dagen de fles vervangen, ik zal de prijs vragen en doorsturen.
Re: waarop koken jullie?
Sinds van de week inductie , we moeten er wel even aan wennen.
14 x BYD 260P6C-30 (260 Wp poly)
1 x SolarEdge SE3500
1 x SolarEdge SE3500
Re: waarop koken jullie?
Voor koken is de hoeveelheid energie die je nodig hebt minimaal in vergelijking met wat je voor verwarming nodig hebt. Toch zou ik persoonlijk niet kiezen om (hoogwaardige energievorm) stroom te gebruiken voor (laagwaardige energievorm) warmte. Maar dat is voor iedereen anders.
Propaan/butaan is ook prima. We hebben hier in de units 4 maanden op butaan gekookt, met een halve fles (= 8 euro (duur) kampeergas). Nu koken we op een gasfornuis dat (zelf) is aangepast van aardgas naar propaan. Kan niet zeggen hoeveel gas ik nu verbruik, omdat de verwarming uit dezelfde tank afneemt. Maar het kookt prima.
Over een paar jaar gaan we (net als DJ en Gandalf) een Aga cq andere ranche ombouwen naar hout en daar op koken. Dat gaat echter alleen als er iemand de hele dag thuis is
Propaan/butaan is ook prima. We hebben hier in de units 4 maanden op butaan gekookt, met een halve fles (= 8 euro (duur) kampeergas). Nu koken we op een gasfornuis dat (zelf) is aangepast van aardgas naar propaan. Kan niet zeggen hoeveel gas ik nu verbruik, omdat de verwarming uit dezelfde tank afneemt. Maar het kookt prima.
Over een paar jaar gaan we (net als DJ en Gandalf) een Aga cq andere ranche ombouwen naar hout en daar op koken. Dat gaat echter alleen als er iemand de hele dag thuis is
-- We hebben de aarde niet geërfd van onze voorgangers, maar te leen van onze nakomelingen --
-
- Berichten: 4615
- Lid geworden op: 02 dec 2006, 12:23
Re: waarop koken jullie?
Nee, mij ook niet. Anders wordt het als dat houtvuurtje ook zorgt voor ruimteverwarming en sanitair warm water. Permacultuur in de keuken.....ruspek schreef: Elke ochtend eerst houtvuurtje stoken om thee te zetten is niet mijn ding......
Groet,
DJ
He chose to be rich by making his wants few, and supplying them himself. - Ralph Waldo Emerson-
-
- Berichten: 4465
- Lid geworden op: 09 dec 2009, 10:53
- Locatie: kachelbouwer /Portengen
Re: waarop koken jullie?
Mijn ideaal is een quooker en een houtgestookt fornuis (wordt wel nog lang onderhandelen) met een warmwater buffer. Lijkt me ook een praktische combinatie. De quooker is niet optimaal; http://www.vhk.nl/downloads/Energy%20an ... 202010.pdf maar de combinatie doet het denk ik goed.
groet!
Ritsaert
Ritsaert
Re: waarop koken jullie?
het gaat mij vooral ook om de vraag hoe ecologisch inductie is mbt straling (het is toch een groot elektro-magnetisch veld)
Koken op gas vind ik erg prettig maar wil geen gasaansluiting.....
Koken op gas vind ik erg prettig maar wil geen gasaansluiting.....
-
- Berichten: 1501
- Lid geworden op: 01 feb 2012, 09:59
Re: waarop koken jullie?
Wij koken nog op lpg ,kost niet zo veel ,hoop in de toekomst op biogas te kunnen koken .
Dankzij een groepje welwillende forumleden is de vergister al klaar maar door ziekte en daardoor tijdgebrek werkt het nog niet .
In de winter koken we in een houtkachel oven ,in een soort klei schaal groente aardappelen en vlees, erwtensoep of pap .
Brood en gebak . het duurt erg lang voordat een maaltijd klaar is s morgen in de oven zetten en s avonds eten .
Een hout fornuis staat ook bij ons op het verlanglijstje .
Kan iemand wat vertellen over het hout verbruik ?
We hadden een inductie , maar na 2 jaar ging die al stuk ,garantie was net verlopen . laten maken was geen optie printplaat stuk en afgekit met de bijgeleverde siliconen , waardoor de plaat niet meer te lossen was .
We hebben dus nu een gas dampfles en al die leeg is ga ik naar de pomp en voor 13 euro kunnen we weer een half jaar koken.
Sudderen , bv spek of rundvlees doen we op een petroleumstel, deze blijken ook handig als het gas plotseling op is .
We doen hier wel de extra gezuiverde olie in
Er zijn zelfs geisers te koop op lpg , k heb me er nog niet goed in verdiept , maar als die thermostaat geregeld zijn lijkt het mij een mooie oplossing als na verwarming , voor zonneboiler.
We verbruiken veel warm of heet water bij inmaak slacht en zuivel , voor de brouwerij heb ik een 100 l hout gestookte kookpot op de kop getikt . Groetten John
Dankzij een groepje welwillende forumleden is de vergister al klaar maar door ziekte en daardoor tijdgebrek werkt het nog niet .
In de winter koken we in een houtkachel oven ,in een soort klei schaal groente aardappelen en vlees, erwtensoep of pap .
Brood en gebak . het duurt erg lang voordat een maaltijd klaar is s morgen in de oven zetten en s avonds eten .
Een hout fornuis staat ook bij ons op het verlanglijstje .
Kan iemand wat vertellen over het hout verbruik ?
We hadden een inductie , maar na 2 jaar ging die al stuk ,garantie was net verlopen . laten maken was geen optie printplaat stuk en afgekit met de bijgeleverde siliconen , waardoor de plaat niet meer te lossen was .
We hebben dus nu een gas dampfles en al die leeg is ga ik naar de pomp en voor 13 euro kunnen we weer een half jaar koken.
Sudderen , bv spek of rundvlees doen we op een petroleumstel, deze blijken ook handig als het gas plotseling op is .
We doen hier wel de extra gezuiverde olie in
Er zijn zelfs geisers te koop op lpg , k heb me er nog niet goed in verdiept , maar als die thermostaat geregeld zijn lijkt het mij een mooie oplossing als na verwarming , voor zonneboiler.
We verbruiken veel warm of heet water bij inmaak slacht en zuivel , voor de brouwerij heb ik een 100 l hout gestookte kookpot op de kop getikt . Groetten John
Re: waarop koken jullie?
Bij ons koken we al enige jaren op inductie, snel, schoon en efficiënt. Daarvoor 30 jaar op electriek gekookt met de "normale" ijzeren platen, werkte ook prima voor wie er aan gewend is. Door deze vormen van koken heb je geen overbodig vocht en warmte in de keuken, ideaal bij "open" keukens.
Ik heb el eens overwogen een AGA-fornuis o.i.d. te plaatsen. Ik denk echter dat de verbranding van het hout niet optimaal is en dus belastend voor de omgeving.
Pigion
Ik heb el eens overwogen een AGA-fornuis o.i.d. te plaatsen. Ik denk echter dat de verbranding van het hout niet optimaal is en dus belastend voor de omgeving.
Pigion
Re: waarop koken jullie?
Als je 's morgens niet naar de 'baas' moet is een houtfornuis in de keuken heerlijk!
De eerste die binnenkomt stookt het fornuis op en een kwartier later begint de temperatuur in de keuken op te lopen.
Na een half uurtje schuift iedereen aan voor het ontbijt dat eigenlijk rond het fornuis plaats vindt.
De keuken is in de winter altijd de warmste plek "in huis", dus de rustplek voor pauzes, koffie, thee en een glaasje daar achteraan. In de avond tijdens het koken loopt de temperatuur in de keuken vaak op tot een aangename 24 graden.
Daarna blijft het tot zeker twaalf uur nog lekker warm en daarmee is de keuken dus het centrum van het wonen.
Daarnaast is het koken op een houtfornuis een absoluut hoogtepunt. Geen miezerige branders meer, maar een vlak van
60 x 90 cm waar je naar hartelust pannen op heen en weer kunt schuiven. Je zoekt gewoon de lekkerste temperatuur voor wat je aan het koken bent. Wil je een erg hete kookplaat ? dan gaat er gewoon wat extra hout in. Een plekje om iets warm te houden zoek je aan de rand van het fornuis.
Groet,
Ed
De eerste die binnenkomt stookt het fornuis op en een kwartier later begint de temperatuur in de keuken op te lopen.
Na een half uurtje schuift iedereen aan voor het ontbijt dat eigenlijk rond het fornuis plaats vindt.
De keuken is in de winter altijd de warmste plek "in huis", dus de rustplek voor pauzes, koffie, thee en een glaasje daar achteraan. In de avond tijdens het koken loopt de temperatuur in de keuken vaak op tot een aangename 24 graden.
Daarna blijft het tot zeker twaalf uur nog lekker warm en daarmee is de keuken dus het centrum van het wonen.
Daarnaast is het koken op een houtfornuis een absoluut hoogtepunt. Geen miezerige branders meer, maar een vlak van
60 x 90 cm waar je naar hartelust pannen op heen en weer kunt schuiven. Je zoekt gewoon de lekkerste temperatuur voor wat je aan het koken bent. Wil je een erg hete kookplaat ? dan gaat er gewoon wat extra hout in. Een plekje om iets warm te houden zoek je aan de rand van het fornuis.
Groet,
Ed
-
- Berichten: 4465
- Lid geworden op: 09 dec 2009, 10:53
- Locatie: kachelbouwer /Portengen