Massakachel in elkaar knutselen (Rocket + Bell)

verwarming, isolatie, huiselijk energieverbruik

Moderator: Moderators

WernerDeJong
Berichten: 177
Lid geworden op: 06 jun 2014, 11:54
Locatie: Lettele

Massakachel in elkaar knutselen (Rocket + Bell)

Bericht door WernerDeJong » 10 sep 2014, 18:02

Geinspireerd door alle voorbeelden en beschreven op het forum wilde ik me gaan voorbereiden om zelf een massa kachel op basis van het Rocket principe met Bell in elkaar te knutselen. Mijn doelstelling is om volgend jaar (2015) tegen de zomer het gevaarte klaar te hebben en in dit draadje adviezen, tips en tricks te verzamelen uit verschillende andere draadjes die me helpen met de bouw. Natuurlijk ook mijn ontwerp en ideen toetsen.

Waar moet de kachel komen:
Afbeelding

Doel: Hoofdverwarming van die ruimte in de winter.

Ter vervanging van gaskachel.
Afbeelding
Afbeelding


Mijn to do is als volgt:

1. Schoorsteenbuis (laten) aanleggen.
Ons huis had vroeger 2 vuurplaatsen. Beide zijn uit het huis gesloopt omdat esthetiek belangrijker was dan functie volgens de vorige bewoners. Op dit moment gaat mijn voorkeur uit naar isoduct vanwege de isolatie van de buis en dat er geen omkokering nodig is. De maatvoering heb ik nog niet goed in mijn hoofd aangezien een boel berekeningen uitgaan op kachel kracht en van de rocket / bell ik geen kw weet. (help!) Aangezien het een nieuwe buis is heb ik de luxe tot kiezen, 150 - 200 mm binnenmaat.

background materiaal van het forum wat ik reeds tot me heb genomen.
http://www.darkvalley.nl/rocket/Doorsne ... achesl.pdf
http://www.darkvalley.nl/rocket/Bereken ... rsteen.pdf

De buis zal circa 7 meter vanaf de kachel, recht omhoog gaan en komt uit boven de nok van het hoogste dak.


2. Verzamelen maten en bouw info
De kachel mag maximaal 3 meter breed en 2,60 meter hoog worden. (ik wil tot het plafond enkel massa / niet het dak verwarmen.)

" innovatief" idee mbt constructie. Ik wil de massa kachel uitvoeren met een schil welke scharniert / opengezet kan worden bij de bell om een convectie kachel en massa kachel ervaring kan krijgen.

Verder wil ik de rocket 177 designs zo exact mogelijk volgen zoals op het wiki staat (http://wiki.ecologieforum.eu/Rocket_177)

More to come... :)

Plaats reactie