aansluiten thermomix ventiel

verwarming, isolatie, huiselijk energieverbruik

Moderator: Moderators

Plaats reactie
hvanapeldoorn
Berichten: 4
Lid geworden op: 19 apr 2013, 21:00

aansluiten thermomix ventiel

Bericht door hvanapeldoorn » 21 apr 2013, 13:26

Beste allen,

Ik ben niet zo poster meer een lezer. Maar ik nu een jaar een kachel op CV en kom er achter dat ik dat niet helemaal correct geïnformeerd ben..
Maar dat ter zijde.

Er blijkt dus wele en thermomix ventiel tussen te moeten, zoals ik hier al gelezen heb. Alleen ik zit te hannesen met de aansluiting. Heb het forum al redelijk door gespit en allerlei plaatjes beken. Alleen werken de meeste met jullie met en buffer vat etc en dat heb ik niet.

Als een thermomix ventiel wil aansluiten klopt dan het onderstaande schemaatje? Hij krijgt dan onder de vloer bij een een eigen circuitje van in totaal een meter of 4, 22mm buis.

Afbeelding

En wat voor merktype raden jullie aan? Ik ergens iets gezien bij duitse site "Laadventiel VTC312 ESBE"

En moet je zoiets ook bij je CV ketelplaatsen help dat ook? Daar moppelde een andere leverancier weer wat over..Maar ik hoor het nu liever van forum mensen.

En aangezien ik toch nog onder de vloer moet en het weer zomer is. En ik daarnaast zo wie zo nog wat aan de CV installatie moet doen. Doe ik het nu liever in keer goed.

gr

Hendrik

Gebruikersavatar
kockie
Site Admin
Berichten: 7913
Lid geworden op: 28 jan 2006, 17:42
Locatie: Zeddam
Contacteer:

Re: aansluiten thermomix ventiel

Bericht door kockie » 21 apr 2013, 23:37

Dag Hendrik,

Het beste is het om een mixventiel zo dicht mogelijk bij je ketel/kachel te plaatsen. Over de (on)wenselijkheid van een noodkoeling met leidingwater is op dit forum ook al het een en ander te lezen; ik raad je aan om daar eens naar te kijken

Verder moet je je ervan overtuigen dat je kachel wel in een drukhoudend systeem ingepast mag worden. Sla daar de handleiding eens op na.
Mensen zeggen wel eens dat ik troep verzamel; ik noem mezelf liever een industrieel-amateur-archeoloog die probeert waardevolle artefacten te behouden.

hvanapeldoorn
Berichten: 4
Lid geworden op: 19 apr 2013, 21:00

Re: aansluiten thermomix ventiel

Bericht door hvanapeldoorn » 22 apr 2013, 08:17

Dag Kockie,

Dank voor je antwoord.

Hij mag in druk houden systeem geplaatst worden. Daarvoor is hij aangeschaft.

Ok dus nog voor de water koeling. Maar klopt mijn schema dan wel als ik hem voor de waterkoeling neerzet?
En de aansluiting op "warme" leiding gewoon met T-stuk?

Wat is mijn grootste vraag.

gr

Hendrik

Gebruikersavatar
kockie
Site Admin
Berichten: 7913
Lid geworden op: 28 jan 2006, 17:42
Locatie: Zeddam
Contacteer:

Re: aansluiten thermomix ventiel

Bericht door kockie » 22 apr 2013, 09:13

Ik heb zelf een laddomat achter mijn houtvergasser zitten; deze zit inderdaad met een t-stuk in de warme leiding.
Mensen zeggen wel eens dat ik troep verzamel; ik noem mezelf liever een industrieel-amateur-archeoloog die probeert waardevolle artefacten te behouden.

Gebruikersavatar
Chicken Power
Berichten: 2410
Lid geworden op: 19 feb 2006, 12:17
Locatie: Groot Rijnmond

Re: aansluiten thermomix ventiel

Bericht door Chicken Power » 22 apr 2013, 15:43

hvanapeldoorn schreef:Maar ik nu een jaar een kachel op CV en kom er achter dat ik dat niet helemaal correct geïnformeerd ben..
Maar dat ter zijde.
Zeker niet ter zijde, deze kachel is in het geheel niet geschikt om drukhoudend aangesloten te worden, zie de beschrijving van de fabrikant op pag. 7: http://www.hunterstoves.co.uk/Assets/Ol ... .09.07.pdf
hvanapeldoorn schreef:En ik daarnaast zo wie zo nog wat aan de CV installatie moet doen. Doe ik het nu liever in keer goed.
Dus niet zo nukkig als deze meneer die ook in de hemelsblauwe ogen van een kachelboer is gestonken: http://www.ecologieforum.eu/viewtopic.p ... lit=herald

Huidige zaakje slopen, en kachel aansluiten op een open expansievat middels 28 mm leidingen, en met een platen warmtewisselaar koppelen aan de CV- installatie.

Om maximale flow over de kachel te hebben kun je de retourwaterklep in het secundaire systeem zetten.


Groet, Cp
Verwijderd.

hvanapeldoorn
Berichten: 4
Lid geworden op: 19 apr 2013, 21:00

Re: aansluiten thermomix ventiel

Bericht door hvanapeldoorn » 22 apr 2013, 17:56

@Kockie,

Ok dank voor de input. Complete ladomat vind ik een beetje een dure oplossing aangezien ik de rest al heb.
Maar ik ga eens kijken of ze thermomixventiel alleen hebben

@Chicken Power,
De kachel die jij vermeld is een hele andere kachel dan dat ik heb. Mogelijk dat er wat over een komsten zijn. Maar jij praat over een Herald80B en ik over Horseflame. Uiterlijk verschillen zeker.

De kachel die gekocht heb kan op de CV installatie worden aangesloten worden op druk. Er word ten slotte een hele installatie bij geleverd die hem op twee bar druk houd. Hierop is hij ook gekocht. Ik kan het natuurlijk helemaal mis hebben. Maar dan krijgt de "kachelboer" gewoon een rechtzaak aan zijn broek voor oplichting en verkeerde informatie.

Enne 28mm zit al aan gesloten hoor.

Dus ik ben nog niet overtuigd dat mijn kachel niet onder druk kan werken en dat de boel maar ff moet slopen. Maar sta altijd open voor steekhoudende argumenten onderbouwingen.

Het enige waarom ik de aanpassing doe is, dat ik niet tevreden was met het rendement. En een thermomixventiel een oplossing daarvoor was.

gr

Hendrik

Gebruikersavatar
Chicken Power
Berichten: 2410
Lid geworden op: 19 feb 2006, 12:17
Locatie: Groot Rijnmond

Re: aansluiten thermomix ventiel

Bericht door Chicken Power » 22 apr 2013, 18:54

Hendrik,

Het liep even door elkaar met de H, jij hebt dus niet het Engelse product, maar de Chinese variant. Komt van de zelfde fabriek die Olymberyl maakt, en daar heeft de Nederlandse importeur zich weer naar vernoemd. Die hele gieterij heet dan weer Henan Hi Flame Metal Co Ltd.

Dit is hem dus op de site van die club: http://www.horseflame.com.cn/newshow.asp?Cid=19&Pid=44

Zowat alles vermeld, behalve drukspecificaties. Wel de claim CE keur te hebben. Daar zou uit moeten blijken of tie echt druk gecertificeerd is. Heb ik tot heden niet kunnen vinden.

Wordt nog is onderstreept door het bijgeleverde directe noodkoelings systeem, wat eigenlijk een kunstgreep is. Wat daar de bezwaren tegen zijn, heb ik hier verwoord: http://www.ecologieforum.eu/viewtopic.p ... t=Bezwaren

Basisontwerp van al dit soort kacheltjes is geënt op een open systeem. De betere hebben namelijk een interne koelspiraal.


Buiten het veiligheidsaspect, heeft het toepassen van de scheiding middels een PWW uiteindelijk een rendementsverbeterende werking. Door de delta T tussen de PWW, komt de watertemperatuur in de gehele kachel hoger te liggen waardoor je een betere en vooral schonere verbranding krijgt.

Plaats je de retourwaterklep na de PWW, dan heb je het voordeel dat je maximale stroming in je kachel hebt, dat is bij sommige van die kachels ook geen overbodige luxe. Vaak treden er wat ongewenste kookeffecten op, juist daar waar de stroming niet volledig is. Bovendien treden er dan minder spanningen op in het staal.

De secundaire flow wordt dan alleen gevoed als het kachelcircuit op optimale temperatuur is!
Nadeel kan zijn dat je in sommige gevallen (o.a. wegens geen buffer) een onaangenaam te hoge aanvoer op je radiatoren krijgt, maar dat kun je simpel omzeilen door een kleine by-pass met een schuifafsluitertje.

Dat het met 28 mm aangesloten is kon ik niet uit je eerdere berichten opmaken, is prima!


Groet, Cp
Verwijderd.

hvanapeldoorn
Berichten: 4
Lid geworden op: 19 apr 2013, 21:00

Re: aansluiten thermomix ventiel

Bericht door hvanapeldoorn » 22 apr 2013, 20:19

Hi CP,

Dank voor je snelle terugkoppeling. En tja een verwarring met de H soms zo gemaakt. :wink:

Ik ga nu nog ff van het goede van de mens uit. En dat een hele grote kachel zaak die hier redelijke bekent is omgeving (Gelderland/Overijssel) niet zomaar troep verkoopt....

Hij is ook nog nadat ik klaagde over het rendement bij mij thuis geweest. En hij kwam toen pas met wat hij noemde "het voor circuit verhaal"...heb toen wel gezegd dat ik het mosterd naar de maaltijd vond...

Maar goed als hij daadwerkelijk mij wel incorrect geïnformeerd heeft, dan ben ik daar heel simpel in. Kans om het recht te zetten anders kunt u of uw advocaat gezellig met de mijne gaan babbelen. Ik heb te lang bruin en witgoed gezeten om me door een "winkel" te laten afschepen van de leverancier is verantwoordelijk..

Ik ga jou stuk nog eens ff goed doorlezen en kijken naar de voors/tegen en mijn mogelijkheden. De kachel staat in schouw, ik heb hier en daar nog wat ruimte en anders een hele grote kruipruimte...maar ben wat terughouden om daar allerlei zaken neer te zetten.

Ik zal de gebruiksaanwijzing nog eens opzoeken.

En ondanks dat ik geen kachel specialist ben of CV monteur. Heb ik nog wel een (elektrotechnische) opleiding gehad. En ben niet de standaard "klusser". Misschien dat mijn vraagstelling dat wel deed vermoeden.

Maar de T-stuk aansluiting op de warme kant zat me gewoon niet lekker dus wilde dat ff zeker weten.

Ik ga ff aan het lezen en nadenken en laat jullie de uitkomst weten.

Een ding weet ik zeker dat me hout voorraad van 11 m3 dit jaar niet genoeg was...En dat ik iets moet doen om deze winter beter door te komen...alleen ligt er nu 11 m3 door opvoorraad...maar dat is ander verhaal

gr

Hendrik

Plaats reactie