Hout CV i.c.m. zonneboiler oplossing vs. de bomen en het bos

verwarming, isolatie, huiselijk energieverbruik

Moderator: Moderators

Plaats reactie
Cyclops
Berichten: 1
Lid geworden op: 10 feb 2013, 13:10

Hout CV i.c.m. zonneboiler oplossing vs. de bomen en het bos

Bericht door Cyclops » 10 feb 2013, 13:39

Allen,

Na de laatste weken alle topics gelezen die maar enigzins in de buurt komen van mijn gewenste situatie toch maar de stoute schoenen aangetrokken en me aangemeld om jullie dit voor te leggen.
Ik heb mijn best gedaan om alle input aan te leveren maar helaas ben ik niet al te technisch op dit vlak dus ik zal niet zeker dingen zijn vergeten, en vergeef me de domme vragen die ik zeker zal stellen.

Naam: Daan Verhaar, getrouwd met Angelique en samen 2 jonge kinderen (2 en 12)

We hebben een oud vrijstaand huis uit 1920 gekocht in het mooie Ermelo. Op 1 maart 2013 krijgen we de sleutel.
Het huis bestaat uit een voorhuis van 2 verdiepingen en een plat dak, de 2e verdieping loopt deels schuin met dakpannen, er is dus geen zolder. De inhoud is ongeveer 450 M3.
Hier aan vast zit een achterhuis uit 1970, 1 verdieping, plat dak en ongeveer 170 M3 inhoud.

Het voorhuis is op dit moment slecht geïsoleerd:
 • Enkelsteensmuur met voorzetwanden -> Kan ik voorlopig niks aan veranderen
 • Plat dak zonder isolatie -> Wordt geïsoleerd met 8 cm. Kingspan 3,05RD
 • Originele ramen enkelglas -> Nieuwe dubbele ramen worden geplaatst, isolatiewaarde afhankelijk van wat in kozijnen past, moeten van de gemeente het originele aanzicht behouden.
 • Geen vloerisolatie, houten vloeren -> droge zandgrond, 30 cm. kruipruimte, moet nog bekijken wat ik hiermee kan doen.
De CV ketel is een Nefit Smartline HRC24/CW4 uit 2004, die verwarmt op dit moment naar behoren:
 • Huiskamer 3 radiatoren
 • Gang 1 radiator
 • Keuken 1 radiator
 • Studeerkamer 1 radiator
 • WC 1 radiator
 • 4 Slaapkamers 4 radiatoren
 • Badkamer 1 radiator
Het achterhuis is dus geheel gelijkvloers en bestaat uit een huiskamer met open keuken, een slaapkamer, een badkamer en een kleine gang. Deze wordt verwarmd d.m.v. 3 gaskachels, warm water via een geiser die in de badkamer hangt. Deels voorzien van dubbele ramen, overige isolatie nog niet bekend.

Gasverbruik huidige bewoners gecombineerd voor beiden woningen tussen de 4300 en 4900 M3 per jaar. :shock:

Plan van aanpak
Onze 1e prioriteit is het voorhuis aan te pakken, bewoonbaar te maken en wat aan de belasting op het milieu te doen.
Het achterhuis moet ook aangepakt worden maar dat is plan 2, waar mogelijik wil ik er wel vast rekening mee houden dat de aanpassingen die ik in het voorhuis doe aansluiten/voorwerk zijn voor het achterhuis.

Voor het voorhuis staan dakisolatie, nieuwe ramen en radiatorfolie allemaal op de todo lijst, vloerisolatie wordt nog onderzocht.

In de keuken komt een Nordic Fire Thermo Suprema Hout CV fornuis.
Dit is een houtgestookt fornuis die d.m.v. een warmtewisselaar ook z'n warmte kwijt kan aan de CV.
Nominaal geeft hij 3.5KW aan de ruimte (keuken af) en 15KW waterzijdig, standaard wordt deze met een open verdeler aangesloten op de CV ringleiding. Rendement is 83%. Geschikt voor 3 bar en voorzien van noodkoeling.

De vraag waar ik niet uit kom en graag jullie mening als ervaringsdeskundigen hoor:
De leveranciers van deze kachel adviseren deze te combineren met een (combi) buffervat van 750 - 1000 liter, de fabrikant (Nordic Fire) houdt het nut van een buffervat in het midden.
Ik persoonlijk denk dat een buffervat op zich geen zin heeft (hoor graag het tegendeel) want:
 • Waarschijnlijk verbruiken we alle warmte (15KW waterzijdig) toch wel met het voeden van de radiatoren, en blijft er dus geen warmte over om de buffer op temperatuur te brengen.
 • Deze kachel heeft geen mega grote stookruimte, dus volstouwen met hout voor het weggaan of slapen gaan zorgt voor misschien 1 à 2 uur warmte toevoer voor de CV/buffer, naar mijn idee onvoldoende om een buffer van voldoende warmte te voorzien om hier later nog nut van te hebben.
Aan de andere kant zou een combinatie met een combi boiler die ook gevoed wordt door zonnecollectoren en meteen tapwater verwarming voor zijn rekening neemt een overweging kunnen zijn.
Maar hoe zou dit er dan moeten uitzien?
 • Hoe groot moet de combi dan boiler zijn? 750 liter lijkt mij overkill in deze situatie? In de winter krijg ik hem toch niet op temperatuur en voor tapwater in de zomer lijkt het mij te veel.
 • Opbouw: 2 spiralen en een tapwater boilervat? 1 spriaal voor uitwisseling warmte uit CV kachel, 1x voor uitwisseling zonnecollector en een XXX liter boilervat voor warmwater, of toch een RVS tapwaterspiraal?
 • De hout CV verwarmt eerst de radiatoren (1e prioriteit), en met eventuele restwarmte het ‘dode water’ in de buffer door middel van de bovenste spiraal?
 • 1 spiraal (RVS) voor tapwater, voeding leidingwater onder, uitstroom boven, naverwarming door CV indien onder 60 graden?
 • 1 Spiraal onderin aansluiten op zonnecollectoren, zodat we in de zomermaanden niet hoeven te stoken voor warm tapwater en eventueel nog wat warmte voor CV voeding bij koude avonden?
 • De CV ketel hangt op de 1e verdieping, de ringleiding loopt onder de 1e verdieping vloer met aftakkingen naar beneden voor de radiatoren op de begane grond.
 • Heeft het hierbij zin de CV ketel te verplaatsen van de 1e verdieping naar bijkeuken (recht achter de hout CV) of kelder (recht onder de hout CV) zodat deze naast de combi boiler komt te staan?
Aanvoer van gas en water komt via de kelder, recht onder de keuken en bijkeuken, dus dat maakt deze aanpassing wel redelijk makkelijk.

Een heel verhaal waar ik dus met mijn lekenverstand op het gebied van CV's, combivaten en zonnecollectoren dus niet uitkom.

Bedankt voor het lezen en jullie input en vragen worden erg op prijs gesteld.

Lamoer
Berichten: 27
Lid geworden op: 28 apr 2013, 14:56

Re: Hout CV i.c.m. zonneboiler oplossing vs. de bomen en het

Bericht door Lamoer » 30 apr 2013, 21:37

hoi kapitein één oog, ik ben bang dat je geen reactie krijgt omdat je verhaal te complex is met veel te veel vragen. Maar ik denk dat als ik al je vragen beantwoord, je stil valt in een impasse... Daarom kun je je posts beter kort en simpel houden.

Ik kan je wel wat info geven waar je misschien wat aan hebt.
1) buffervat heeft alleen zin als je de hele dag thuis bent om te stoken en daarom overcapaciteit kwijt wilt kunnen of heeft wel zin als je geen controle hebt over de warmte afnemers (bijvoorbeeld bij onderverhuur van kamers). In jouw situatie zie ik er geen nut in.
2) eerst moet je een poosje wonen en ervaren en aantekeningen maken om over een jaar of zo eens rustig aanpassingen te gaan doen. Eerst isoleren is natuurlijk altijd goed en dan "meten om te weten" (en dan iets met zweten want eenvoudig is het nooit)
3) voor ons 2 persoons huishouden hier, hebben wij een 95L zonneboiler en 5M² collectoren die zelfs bij bewolkt weer tot 10 gr nog douchen mogelijk maakt op het einde van de dag.
4) de Nordica die ik nu aan het installeren ben heeft ongeveer dezelfde spec's als jouw Nordic en zou iets van 444M³ woonruimte moeten kunnen verwarmen, echter stook je nooit dat vermogen continue. Gemiddeld zal het de helft zijn (moet je wel op anticiperen met je verwachtingen straks!)
5) om wat rust in je hoofd te krijgen, helpt het misschien om een schema te tekenen van de huidige situatie en de wenselijke toekomstige situatie. Dit helpt ook enorm bij het vragen stellen op dit forum want dan stuur je het mee in je post zodat lezers je sneller begrijpen.
6) wat ik zelf doe met dit soort complexe projecten is een stappenplannetje schrijven. Al is het maar een opsomming en vooral niet te gedetaillerd.

Hopelijk heb je wat aan mijn gewouwel, bye!

David86
Berichten: 2027
Lid geworden op: 17 mei 2012, 09:16
Locatie: Hollandse Delta

Re: Hout CV i.c.m. zonneboiler oplossing vs. de bomen en het

Bericht door David86 » 30 apr 2013, 22:48

Lamoer schreef: 1) buffervat heeft alleen zin als je de hele dag thuis bent om te stoken en daarom overcapaciteit kwijt wilt kunnen of heeft wel zin als je geen controle hebt over de warmte afnemers (bijvoorbeeld bij onderverhuur van kamers). In jouw situatie zie ik er geen nut in.
Zonder te diep op de vraag in te gaan, dit laat ik aan de aanwezige experts over wil ik deze quote wel even onder vuur nemen.

Dit is zeer discutabel. Een buffer laad je op (met stookwarmte) om te benutten op momenten dat je NIET kan/wil stoken, 's nachts of als iedereen aan het werk is b.v. ideaal dus voor mensen die NIET heel de dag aanwezig zijn om de kachel te voeren.

Ik vind een buffervat juist wel erg handig, als je er ruimte voor heb zou ik dit zeker aanraden. Als je een houtfornuis gebruikt is het gebruiken van een buffer wat mij betreft essentieel, als je die 15 kw aan warmte op een warme dag tijdens het koken je huis in pompt ga je wel zweten ;) Beter in de buffer pompen en gebruiken voor douchen en evt verwarming 's nachts.

Alvorens je een installatie gaat ontwikkelen maak je best een warmteverlies berekening, Ritsaert kan je hier wat meer over vertellen.

Wat betreft de vraagstelling, het zijn inderdaad veel vragen waar wij als mede forumbewoners kris kras op gaan antwoorden, een complete chaos dus :) Beter opsplitsen in deelvragen zou meer gerichte informatie leveren die je uiteindelijk zelf in een complete installatie kan verwerken, die is met schema en omschrijving te posten alhier zodat de aanwezige specialisten het geheel even stevig aan de tand kunnen voelen. Niet leuk maar het staat wel garant voor een efficiënte en veilige installatie waar je heel wat jaartjes mee vooruit kan.

Groeten,
..

David86
Berichten: 2027
Lid geworden op: 17 mei 2012, 09:16
Locatie: Hollandse Delta

Re: Hout CV i.c.m. zonneboiler oplossing vs. de bomen en het

Bericht door David86 » 01 mei 2013, 07:02

Een warmteverlies berekening is overigens niet hetzelfde als een installatie schema.


EDIT: tijdens het editten is er blijkbaar nog het een en ander gepost, ik bemoei me verder niet meer met dit gesprek. TS is al lang niet meer online geweest. Nu maar even op marktplaats zoeken naar indirect gestookte boilers, dit gesprek herinnert me er aan dat ik nog steeds een buffertje wilde plaatsen.
Laatst gewijzigd door David86 op 01 mei 2013, 08:45, 2 keer totaal gewijzigd.
..

Lamoer
Berichten: 27
Lid geworden op: 28 apr 2013, 14:56

Re: Hout CV i.c.m. zonneboiler oplossing vs. de bomen en het

Bericht door Lamoer » 01 mei 2013, 07:17

En ja, een buffervat is zinloos als je s'avonds van je werk thuiskomt, het eten wilt koken, je huis wilt verwarmen (wat de hele dag staat af te koelen want er was maar 2 uur vuur) en dan nog warmte overhouden voor douchen??? Mag je een hele goede kachel voor neerzetten.
Laatst gewijzigd door kockie op 09 jun 2013, 14:08, 3 keer totaal gewijzigd.
Reden: Niet terzake doende info verwijderd

Gebruikersavatar
kockie
Site Admin
Berichten: 8073
Lid geworden op: 28 jan 2006, 17:42
Locatie: Zeddam
Contacteer:

Re: Hout CV i.c.m. zonneboiler oplossing vs. de bomen en het

Bericht door kockie » 01 mei 2013, 07:47

@Lamoer: ik heb geen idee waar je bijzonder vervelende verwensing op gestoeld is. David heeft in mijn ogen gelijk over het gebruik van een buffervat. Ik ga er vanuit dat het een "slippertje" betreft. Dit forum is bedoeld voor inhoudelijke discussie, niet om je ego tentoon te stellen; daarin zijn al voldoende mensen u voorgegaan.

Verder ontopic!
Mensen zeggen wel eens dat ik troep verzamel; ik noem mezelf liever een industrieel-amateur-archeoloog die probeert waardevolle artefacten te behouden.

JantjeV8
Berichten: 3361
Lid geworden op: 03 feb 2009, 12:50

Re: Hout CV i.c.m. zonneboiler oplossing vs. de bomen en het

Bericht door JantjeV8 » 01 mei 2013, 10:14

Om de heel vreemde reacties te ontwijken, en mogelijk de TS toch enigzins van dienst te kunnen zijn:

Een buffervat gebruik je om:
A) Een kachel op maximaal rendement (en da's meestal volgas) zijn werk te laten doen en een zo ecologisch mogelijke verbranding plaats te laten vinden.
B) Om de stook op een moment plaats te laten vinden die je zelf in kunt plannen terwijl je het warmtegebruik op een ander moment nodig hebt.
Lamoer schreef:En ja, een buffervat is zinloos als je s'avonds van je werk thuiskomt, het eten wilt koken, je huis wilt verwarmen (wat de hele dag staat af te koelen want er was maar 2 uur vuur) en dan nog warmte overhouden voor douchen??? Mag je een hele goede kachel voor neerzetten.
.
Denk er om Lamoer, die kachels bestaan, zelfs die installaties en ja, zelfs in Nederland... Met die opmerking wek je de indruk dat je dit forum nog echt hebt door gebladerd.

Johndc
Berichten: 724
Lid geworden op: 24 okt 2011, 22:17
Locatie: Essen (BE)

Re: Hout CV i.c.m. zonneboiler oplossing vs. de bomen en het

Bericht door Johndc » 01 mei 2013, 20:40

Heren, ik moet Lamour bijtreden! Een kachel van die (bescheiden) omvang kan nooit genoeg warmte leveren om buiten het gevraagde ook nog eens een buffer te gaan volstouwen op een avondje.
Laatst gewijzigd door kockie op 09 jun 2013, 14:09, 1 keer totaal gewijzigd.
Reden: Niet terzake doende info verwijderd

David86
Berichten: 2027
Lid geworden op: 17 mei 2012, 09:16
Locatie: Hollandse Delta

Re: Hout CV i.c.m. zonneboiler oplossing vs. de bomen en het

Bericht door David86 » 01 mei 2013, 20:46

Is het wel eens zomer in Belgie John ? Het betreft hier een houtFORNUIS, om te koken dus.. of kook je 's zomers niet ? Als het buiten dertig graden is zit ik niet te wachten op 15kw cv warmte die ik nergens kwijt kan...


Toch een goeie avond toegewenst.

Groeten,
Laatst gewijzigd door kockie op 09 jun 2013, 14:10, 1 keer totaal gewijzigd.
Reden: Niet terzake doende info verwijderd
..

David86
Berichten: 2027
Lid geworden op: 17 mei 2012, 09:16
Locatie: Hollandse Delta

Re: Hout CV i.c.m. zonneboiler oplossing vs. de bomen en het

Bericht door David86 » 01 mei 2013, 21:07

De oplossing die je aandraagt is wellicht handig voor mensen die graag een zomer lang suddervlees of erwtensoep eten maar als je de oven wil gebruiken of wat vlees of aardappels wil bakken zal je dat fornuisje toch aan moeten jagen... Zoals je weet is een heter verbranding ook een schonere, iets wat zeker op een ecologieforum toch wel gezegd mag worden.. dat fornuis smoren om te voorkomen dat je huis veranderd in een zweethut klinkt dan op eens niet zo aantrekkelijk meer.

Ik heb zo'n fornuisje gehad en weet wat een drama het is om 's zomers die warmte kwijt te raken als je geen buffer hebt waar je het in kwijt kan.


Edit: zomer mag gelezen worden als "warme dagen"
Laatst gewijzigd door kockie op 09 jun 2013, 14:11, 1 keer totaal gewijzigd.
Reden: Niet terzake doende info verwijderd
..

deleted
Berichten: 4857
Lid geworden op: 17 jun 2010, 11:29

Re: Hout CV i.c.m. zonneboiler oplossing vs. de bomen en het

Bericht door deleted » 02 mei 2013, 00:06

Het kachelrendement van zo'n cv-fornuis valt erg tegen in de realiteit.
Gezien je totale energiebehoefte komt het cv-fornuis ook vermogen te kort. Een tweede systeem blijft noodzakelijk.

Als je op hout wil koken presteren de fornuizen zonder cv-functie volgens mij beter.
Lohberger heeft betaalbare exemplaren met redelijk goed rendement. Je kan er ook zelf één bouwen.

Een buffervat moet qua grootte sowieso aangepast aan het vermogen van de brander.
In dit geval zou het dan ook geen hele grote buffer moeten/mogen worden. Pakweg 1000 liter.

Een buffer die correct aangesloten (thermosyfon) is heeft ook nog een veiligheidsfunctie.
Putje winter heb je inderdaad geen vermogen over om via de buffer te stoken, maar mocht er zich op dat moment een elektriciteits of cv-pomp probleem voordoen, dan zal je toch heel blij zijn dat je de warmte van een volle lading hout in de buffer kwijt kan.

In de zomer kan je de er de ongewenste warmte in opslaan en kan het als SWW gebruikt worden. Dus als je in de zomer sowieso op hout-cvfornuis gaat koken, dan kan je ook de investering in een zonnecollector in vraag stellen ...

In het voor- en najaar zou het cv-fornuis eventueel je warmtebehoefte kunnen dekken (hangt van andere maatregelen en je comforteisen af). In deze twee seizoenen kan de buffer dienst doen om nacht of de uren van afwezigheid te dekken. Een CV-fornuis heeft immers maar 2 standen: aan en uit.


G

Gebruikersavatar
kockie
Site Admin
Berichten: 8073
Lid geworden op: 28 jan 2006, 17:42
Locatie: Zeddam
Contacteer:

Re: Hout CV i.c.m. zonneboiler oplossing vs. de bomen en het

Bericht door kockie » 09 jun 2013, 14:13

Op verzoek van de topicstarter heb ik het onderwerp gekuist. Er zal het een en ander aan zinnige informatie verdwenen zijn, waarvoor mijn excuses.

Ik wil eenieder vragen om inhoudelijk te reageren op de vraag van de ts. Discussie over elkaar svp in de kroeg (en niet in het café!)
Mensen zeggen wel eens dat ik troep verzamel; ik noem mezelf liever een industrieel-amateur-archeoloog die probeert waardevolle artefacten te behouden.

Plaats reactie