Pagina 1 van 1

Warmtewisselaar in schouw, experimentje geslaagd (vind ik)

Geplaatst: 11 dec 2012, 20:57
door mattipard
Ik verwarm mijn bescheiden woning met een Deens HR houtkacheltje. Alleen de badkamer werd niet echt warm, wat normaal is omdat die volledig buiten de straling en convectie valt. vandaar mijn idee om in de schouw een WW (met water) te bouwen, zodat mijn vuurhaard niet werd aangetast zoals bij systemen met spiralen in het vuur.
Het was eigenlijk een hobby-experimentje en verwachtte er niet teveel van, maar uiteindelijk ben ik er best tevreden van, daarmee dat ik het ff deel.

constructie: dubbele mantel (150 in 160)
pijpdiameter 150mm met spiraal (3mm volle draad) rondgewikkeld om het water een beetje rond te leiden, pijp van 160mm erover, dichtgelast, 1/2" pijpjes erop,nog een veiligheidsklepje en thermometer...

niks bijzonders dus, zie foto's.

Op de foto's is trouwens de eerste test te zien, om te checken of de schouw nog wel trok met 75 cm horizontale (en dus ook gekoelde) uitgang. (met vijverpomp in vat 25L)
daarna heb ik een radiator van 90x120 tweeplaat (geen idee hoeveel watt) aangesloten en die was na een klein uurtje mooi 55° in, 45° uit, en de volgende 3 uur zakte de radiator T langzaam naar 45, en zolang de kachel nasmeulde bleef dit zo. Best leuk voor 1 stookbeurtje met 3kg eik.

Re: warmtewisselaar in schouw, experimentje geslaagd (vind i

Geplaatst: 11 dec 2012, 21:58
door ritsaert snijder
Leuk experiment, goed resultaat!
Ritsaert

Re: Warmtewisselaar in schouw, experimentje geslaagd (vind i

Geplaatst: 13 dec 2012, 19:56
door daniel
Mooi resultaat en netjes afgewerkt.
Daniel

Re: Warmtewisselaar in schouw, experimentje geslaagd (vind i

Geplaatst: 13 dec 2012, 20:05
door mattipard
dank jullie wel!

Matthias

Re: Warmtewisselaar in schouw, experimentje geslaagd (vind i

Geplaatst: 13 dec 2012, 22:17
door Pieke
Leuk,leuk!!!

Ben ook met zoiets vergelijkbaars bezig, maar i.p.v. water verwarmen via de kachelpijp,doe ik lucht verwarmen. ( Het principe van een electrisch straalkacheltje )

Reportage volgt....

Gr. Pieke

Re: Warmtewisselaar in schouw, experimentje geslaagd (vind i

Geplaatst: 13 dec 2012, 22:38
door mattipard
Ik koos voor water omdat het 10m verder moet verwarmen, en dat leek me het makkelijkst te transporteren, de buizen lagen er toch al, alleen jammer dat die gewone CVpompjes nog relatief grote verbruikers zijn. Pompje word wel geschakeld met T° sensor in de schoorsteen. Bedoeling is om in de badkamer een convector te hangen.

groetjes

Matthias

Re: Warmtewisselaar in schouw, experimentje geslaagd (vind i

Geplaatst: 14 dec 2012, 00:12
door stompie76
Goed bezig Matthias!

Des te meer ik lees op dit forum,des te meer zin ik krijg om mijn eigen kachel te bouwen met warmtewisselaar.

Groet Ferdinand

Re: Warmtewisselaar in schouw, experimentje geslaagd (vind i

Geplaatst: 02 jan 2014, 14:56
door cgrauls
Mattipard,

nu meer dan 1 jaar na datum. Ben je nog steeds tevreden hierover? Gebruik je het nog steeds? enige klachten? Heb je dikwijls overdruk? of te warm water? Al deze vragen komen omdat ik je idee fantastisch vind :) En ik zou het willen integreren in mijn cv installatie. Als er genoeg warmte zou van komen zou ik zelfs durven om er een buffervat mee op te warmen om de hele cv mee op te warmen. Geen last van extra aankoekende roet aan de binnenkant van de schouwbuis?

Indien er uiteraard te weinig warmte zou van komen ga ik maar 1 radiator in de badkamer er mee verwarmen. en de rest gewoon met stralingswarmte /convectie.

Chris

Re: Warmtewisselaar in schouw, experimentje geslaagd (vind i

Geplaatst: 02 jan 2014, 19:43
door mattipard
dag Chris,

Het staat nog steeds geinstalleerd en het werkt nog steeds prima, maar het geeft natuurlijk niet zoveel kilowatts, dus het voor mij is de idee dat er toch iets gerecupereerd wordt al leuk.
Geen vuile ruit, geen vuile schouw, geen overdruk, eigenlijk helemaal geen problemen. De meeste problemen beginnen als je water verwarmd in je stookkamer, dat is echt uit den boze (spreek uit ervaring). schoorsteelwarmte recupereren is volgens mij de boodschap, én een kachel waar de luchtinlaat niet onder de rooster onder het vuur binnenkomt, maar secundaire of tertiaire luchtinlaat, maw beetje deftige kachel.

grts

Matthias