houtcv: Hoe juist stoken? Waar op te letten? [Feiten]

verwarming, isolatie, huiselijk energieverbruik

Moderator: Moderators

Albert van WdJ
Berichten: 1534
Lid geworden op: 05 jan 2009, 12:09
Locatie: regio Dordrecht

Re: houtcv: Hoe juist stoken? Waar op te letten? [Feiten]

Bericht door Albert van WdJ »

wiha schreef: "Wanneer er in iedere straat een woonhuis is, waar een houtcv-kachel wordt gestookt, krijgen we weer 18-eeuwse toestanden wat betreft luchtvervuiling.
En dat soort kachels kun je met goed fatsoen toch niet promoten op een ecologieforum?" citaat Albert.

Ik vraag me af of deze cv kachel onder de 18 de eeuwse toestanden valt of een stap in de goede richting is ?
http://www.famarbrevetti.com/it/caminet ... mento.aspx >> klik rechts op pagina voor meer details.

rookgastemperatuur 200 gr, rendement 82, warmtewisselaar bovenin laat enkel as na éénmaal per jaar uit te blazen.
Lijkt me toch stug dat een kachel, met alleen beluchting onder het rooster door, zo'n schone verbranding zou opleveren.
Tenzij je gasarme steenkool stookt.
wiha schreef:Citaat :
Hout droog na 3 jaar

mijn ervaring : populier 3 jr, berk 4 jr, andere hardere soorten zoals eik etc na 5 jaar.
Licht er ook aan hoe groot de stukken hout zijn. Hoe compact je opstapelt, of er veel wind doorheen kan etc.
Bijv.
Wilgentakken (doorsnee 5-6 cm) zijn bij mij binnen een jaar droger dan 20%
Naaldhout heeft 1,5 jaar nodig om op 20% vocht te komen.
Conifeer 2 jaar. Es, iep, kastanje ongeveer 1,5 jaar.
Meten moet je wel binnenin het hout, dus even een stuk doorhakken of zagen.
En mijn houtstapels zijn niet groot. Meestal niet breder dan 1 meter, niet langer dan 3 meter en niet hoger dan 1,5 meter.
Dan kan ik ze hier en daar in de tuin zonder moeite kwijt.


Albert
Change, before you have to.
wiha
Berichten: 181
Lid geworden op: 06 jul 2011, 18:24
Locatie: noord oost limburg B

Re: houtcv: Hoe juist stoken? Waar op te letten? [Feiten]

Bericht door wiha »

Albert,

Inderdaad de dikte van de stukken zijn erg bepalend, mijn stapels zijn 1,5 a 2 m wat dus minder drogen kan.
Hoe kan je het vochtgehalte meten, ttz : wat kost zo een apparaat en waar haal je het ?
Heb 200 m3 liggen en zo lang er nog makkelijk aan te komen is, haal ik bij. Verkopen kan altijd nog alhoewel het zonde is van de tijd die er in steekt om het te verkopen.

Wat die Famar betreft deze heeft ook lucht toevoer boven aan het venster, zie demo via de link.
Het interessante zit hm in de warmte wisselaar boven de kachel waar de rookgassen en eventuele roetdeeltjes door de extra hoge temperatuur nog eens verbranden.
Wat vindt je ervan ?

enig idee of zo een kachel de opgeven KW's levert bij gewoon goed branden ?

grts, Willy
wiha
Berichten: 181
Lid geworden op: 06 jul 2011, 18:24
Locatie: noord oost limburg B

Re: houtcv: Hoe juist stoken? Waar op te letten? [Feiten]

Bericht door wiha »

sezione.jpg
sezione.jpg (24.23 KiB) 1533 keer bekeken
Een aantal heilige principes meen ik toch terug te vinden in deze constructie :

vortexen in de warmtewisselaar na verbranding waar een naverbranding plaatsvindt, en de meeste calorieën worden uitgewisseld met het water.
voorverwarmen schouw via bypass klep
klep in schoorsteen ( niet op foto ) om verbrandings lucht afvoer in te stellen
Bewezen rendement van 80,3 %
Ruuben
Berichten: 1796
Lid geworden op: 14 okt 2012, 18:42

Re: houtcv: Hoe juist stoken? Waar op te letten? [Feiten]

Bericht door Ruuben »

Is dit wellicht relevant?

http://www.medicalfacts.nl/2015/10/27/h ... aanpakken/

Verwarm je huis bewust maar niet met hout
Rook van houtkachels blijkt in 80% van de gevallen schadelijk te zijn voor de gezondheid. Dat stellen de GGD’s van de drie noordelijke provincies na een onderzoek onder tien gezinnen die hinder ondervinden van de houtkachel van hun buren. Tegelijkertijd stellen de gezamenlijke gezondheidsdiensten vast dat gemeentelijke overheden geen instrumenten hebben om de overlast tegen te gaan. Dat rook van houtkachels kan schadelijk zijn voor de gezondheid, blijkt uit onderzoek van de drie noordelijke GGD’en (Groningen, Drenthe en Friesland). Het bestuur van de GGD Groningen vindt dat de wetgeving zo moet worden aangepast dat gemeenten overlast van rook kunnen aanpakken.

De GGD’s van Groningen, Drenthe en Friesland hebben met de universiteit van Utrecht het afgelopen half jaar onderzoek gedaan bij tien gezinnen die ernstige klachten hebben over de rook die uit de schoorsteen van hun buren komt. Bij acht van de tien gezinnen werd meer fijnstof gemeten dan de advieswaarde die de Wereldgezondheidsorganisatie WHO hanteert.
Opvallend veel mensen meldden zich bij de GGD om mee te doen aan het onderzoek. Daaronder bevonden zich veel mensen die niet in de drie Noordelijke provincies wonen.

Overlast van houtrook bestaat niet alleen uit stankhinder maar dus in 80% van de gevallen uit gezondheidsklachten zoals irritatie van ogen, neus, keel en luchtpijp met hoesten en benauwdheid. Hoe meer mensen met hout stoken, de te groter de overlast wordt, stelt de GGD. Het is de verantwoordelijkheid van de stoker om overlast te voorkomen.

Fijnstof dodelijk dan gedacht
Langdurige blootstelling aan fijnstof blijkt dodelijker dan gedacht. Zelfs bij lage concentraties.De Europese norm voor luchtvervuiling is 25 microgram per kubieke meter. Uit onderzoek dat is uitgevoerd door de Universiteit Utrecht blijkt echter dat de risico’s zelfs onder 15 mcg/m3 groot zijn. Een groot deel van de Europese bevolking wordt aan deze concentratie blootgesteld, aldus de onderzoekers. De onderzoekers vinden het zorgwekkend dat het risico op vervroegde sterfte ook onder de Europese norm van 25 microgram per kubieke meter blijft bestaan. De norm van de Wereld Gezondheidsorganisatie is 10 mcg/m3.

De met de Dylos gemeten en omgerekende concentraties PM2.5 (fijnstof) zijn soms opvallend hoog met waarden tot bijna 300 ?g/m3. Ook al zijn de werkelijk concentraties wat lager dan de gemeten waarden, dan wijzen ze nog wel op een serieuze verontreiniging door de stook in houtkachel. Het is mogelijk dat de geconstateerde pieken afkomstig zijn van naburige houtkachels. De meetwaarden zijn wat hoger wanneer de windrichting gemeten op een KNMI-station zodanig is dat de woning van de klager benedenwinds ligt van de houtkachel waarover klachten bestaan.
Als voortschrijdend 24-uursgemiddelde is de concentratie PM2.5 op sommige locaties regelmatig hoger dan de gezondheidkundige advieswaarde van 10 mcg/m3 van de WHO.

Uit het onderzoek blijkt dat het risico dat iemand sterft door fijnstof met 7 procent toeneemt per stijging van 5 mcg/m3. ‘Dat is het verschil tussen wonen in een buurt met een houtkachel die in koude periode dagelijks gestookt wordt, zegt medische journalist Janine Budding. Patienten met COPD zullen niet snel over buren klagen omdat ze vaak ook afhankelijk zijn van mantelzorg van buren als de chonische ziekte die ze hebben exercabeert. Er voor COPD patienten en preventie alleen winst te halen voor de gezondheid houtkachel en de uitstoot aan wettelijke normen moeten voldoen en als de concentraties voor fijnstof veel verder worden verlaagd. Fijnstof is zeker bij kwetsbare groepen zoals kinderen een risico voor de gezondheid. Bij hen kan het astma veroorzaken en klachten verergeren. Het devies voor gemeenten en overheid. Leg uitstoot van houtkachels aan banden middels een wettelijk kader, doe roetmetingen en bescherm mensen tegen de risico’s van luchtvervuiling door houtkachels en oudenhaarden. Op dezelfde manier dat momenteel grotere stookinstallaties aan wettelijke eisen moeten voldoen.
Volgens de gezondheidsdiensten kan met de gegevens uit dit onderzoek een meetsysteem ontwikkeld worden waarmee vastgesteld kan worden of er sprake is van rookoverlast. En kom snel met een eenvoudige en eenduidige manier waarmee de uitstoot van fijnstof uit schoorstenen gemeten kan worden maar zorg vooral dat de maximale uitstoot van houtkachels en openhaarden middels wettelijke richtlijnen een maximering krijgt door zowel toestel als brandstof te reguleren.

Het onderzoeksrapport is te downloaden via: http://ggd.groningen.nl/milieu-gezondhe ... r-houtrook
dormos
Berichten: 987
Lid geworden op: 24 apr 2013, 12:10

Re: houtcv: Hoe juist stoken? Waar op te letten? [Feiten]

Bericht door dormos »

Ook gij , Ruuben??
Ruuben
Berichten: 1796
Lid geworden op: 14 okt 2012, 18:42

Re: houtcv: Hoe juist stoken? Waar op te letten? [Feiten]

Bericht door Ruuben »

Euh....nee. Bedoel meer dat goed stoken het ding is.
En geen bombarie onderzoek op maar liefst 10 mensen, en ook nog met patient selectie! Dat universiteit utrecht daar haar ziel aan durft te verkopen. De opening van het stuk is al zwaar gekleurd en de onderzoeksvraag uitkomst gestuurd dat je wel snapt wat er in de conclusies staat 100 pagina's verder.
Plaats reactie