Pagina 1 van 2

Zekering berekenen

Geplaatst: 06 nov 2014, 19:39
door Dutch John
Ik moet nodig m'n batterijenpakket afzekeren. Niet zozeer tussen afname en pakket, daar is in voorzien, maar wel onderling. Het bestaat uit 6 parallel staande accusets. Mocht er één kortsluiten, dan ontladen de andere 5 via die ene. Geeft ongewenst vuurwerk. Eén zo'n set bestaat uit 2 accu's in serie. Ik denk de brugverbinding tussen de 2 accu's te vervangen door een aluminium strip of een dunne koperdraad, die kan doorsmelten bij, pak 'm beet, 50 ampere.

Wie kent een formule om de doorsnede te berekenen?

Groet,
DJ

Re: Zekering berekenen

Geplaatst: 06 nov 2014, 21:25
door OBL-Rien
Een zekering van 50A is een zekering van 50A ongeacht de spanning. Je kunt dus ook een gewone zekering nemen die voor 230V is gemaakt. Wellicht is er ergens een te vinden?

Heb je al aan diodes gedacht?

Re: Zekering berekenen

Geplaatst: 06 nov 2014, 21:57
door MatthiasD
Of mega steekzekeringen, gebruiken wij op het werk bij het afzekeren van voedingen voor omvormers, magnetrons etc (24V, vrachtwagen).
https://www.conrad.nl/nl/search.html?se ... zekeringen

En voor die prijzen kun je niet zelf aan het knoeien gaan met stukjes blik :mrgreen:

Re: Zekering berekenen

Geplaatst: 07 nov 2014, 07:00
door Dutch John
Tsja, ik wilde eigenlijk weer een leermomentje inbouwen. Sturen jullie me meteen naar leveranciers.... Een kant en klare zekering kost niks, 6 zekeringhouders maken het toch weer duur. En niks zo makkelijk als de huidige dikke kabelbrug te vervangen door een dun exemplaar op maat. En of ie bij 50 of bij 100 ampère doorbrandt, dat maakt niet zoveel uit. Bij een kortsluiting loopt hett meteen in de honderden ampères.

Rien, leg eens uit hoe dat met een diode kan werken?

Groet,
DJ

Re: Zekering berekenen

Geplaatst: 07 nov 2014, 09:44
door Lieve
wet van Ohm http://nl.wikipedia.org/wiki/Wet_van_Ohm

over die diode toestand word nog even gediscussieerd.

Re: Zekering berekenen

Geplaatst: 07 nov 2014, 10:27
door Dutch John
Lieve,

De wet van Ohm ken ik al even. Die vertelt me echter niet wanneer een bepaald materiaal van een bepaalde doorsnede bij een bepaalde stroom zal gaan smelten. Er lijkt me een traject te liggen tussen gewoon warm worden en doorsmelten. De vraag is welke factor tussen warm worden en smelten ligt. 1,5? 2? 5? 10?

Groet,
DJ

Re: Zekering berekenen

Geplaatst: 08 nov 2014, 10:43
door GTV6
Als je dat echt wil berekenen wordt dat behoorlijk lastig.
Stel je neemt een draad als beveiliging, dan begint het met de soortelijke weerstand, deze is weer afhankelijk van de temperatuur, beste is dan constantaan deze is het minst temperatuurafhankelijk, scheelt wat rekenwerk.
Deze draad goed thermisch isoleren.
Dan bepaal je de stroomsterkte waarbij het draadje moet smelten, neem een lengte van bijvoorbeeld een meter rekent makkelijker. De stroomsterkte en de soortelijke weerstand en de lengte geven een spanningsval.
De spanningsval en de stroomsterkte geven het vermogen. Het vermogen wordt omgezet in warmte, afhankelijk van de warmtetransmissie loopt de temperatuur van de draad op tot het smeltpunt.
De soortelijke warmte en de totale massa bepalen het benodigde vermogen om tot het smeltpunt te komen.
Er bestaan makkelijkere vragen :D
Maar je kunt ook kijken in tabellen maximale stroom per kabeldoorsnede en daar flink onder gaan zitten.
Bij die 50 A zal een draadje 1mm2 heel blijven en zeker smelten bij sluiting.

Re: Zekering berekenen

Geplaatst: 08 nov 2014, 13:44
door Tim
Idd,

Het is ook makkelijk te testen, ampere tang, dikke accu en wat koperdraad. Beginnen bij 0,75qmm. Je kan dan zelfs de tijd van de "zekering" toetsen.

Tim

Re: Zekering berekenen

Geplaatst: 08 nov 2014, 15:11
door Dutch John
GTV6,

Dat is mijn lot: ik heb vaak moeilijke vragen. Drijft winkeliers soms tot wanhoop, zo van: "Daar heb je hem weer, wil ie weer iets dat we niet hebben". En dan moet Djonny zelf weer aan het knutselen.....

Tim,

Het zal inderdaad wel op trial and error uitkomen. In eerste instantie wilde ik dat niet, omdat een experiment in het verleden grandioos uit de hand liep. Je weet wel, knalgas, vonkje, heel veel bijtend zuur.....

Dat laatste overdenkend: smeltdraad inkapselen is wel zo wijs. En zachtjes aan komt de te kopen optie toch in beeld.....

Groet,
DJ

Re: Zekering berekenen

Geplaatst: 08 nov 2014, 16:39
door Tim
John,

Je kan toch ook op afstand doen, dikke kabel van de accu, 10mtr over op een stukje dun.

Het leven moet wel spannend blijven.... :mrgreen:

Tim

Re: Zekering berekenen

Geplaatst: 09 nov 2014, 07:31
door Dutch John
Ja,ja, klinkt makkelijk, maar zelfs ik heb niet zomaar 20 meter accukabel liggen.....

Groet,
DJ

Re: Zekering berekenen

Geplaatst: 09 nov 2014, 10:44
door omweg
@DJ:
Onder welke omstandigheden sluiten groepen van cellen zo snel kort zodat er gevaar kan ontstaan. Mijn ervaring met lood-zuur accu's is dat dit altijd geleidelijk gaat zodat alle cellen langzaam leeg getrokken worden door de kortsluitende cel en er daardoor ook geen vuurwerk ontstaat.

Re: Zekering berekenen

Geplaatst: 09 nov 2014, 11:06
door Dutch John
Omweg,

Inderdaad, die kans is klein. Net als tegenwoordig de kans op een afgebrand huis. Toch verzekert iedereen zijn huis tegen brand. Better safe than sorry. Daarom een paar eenmalige (ver-)zekeringen.

Groet,
DJ

Re: Zekering berekenen

Geplaatst: 09 nov 2014, 13:50
door omweg
Mee eens als het binnen de grenzen te zekeren is is het de moeite waard. Zou het dan een mogelijkheid zijn om een constructie met blokzekeringen te maken. Als voorbeeld een chic product:
http://www.projecta.com.au/Products/Bat ... inals.aspx
Zoiets zou je ook zelf kunnen bouwen op basis van de standaard accu klem en de zekering zit in een behuizing zodat de vonk ook binnen blijft.

Re: Zekering berekenen

Geplaatst: 09 nov 2014, 21:06
door Tim
John,

Je hebt toch wel een setje startkabels? De buurman ook, dan ben je er al.

Tim