Deze site draait alleen op donaties. Voorkom reclame en ga een bedragDaarna bent u weer een jaar van deze vervelende reclame af!

Klik hier voor meer informatie


Ecologieforum

Welkom op het forum over ecologie en energie. U bent hier van harte welkom om vragen te stellen en voor discussie.
Het is momenteel 26 Jun 2017, 09:44

Alle tijden zijn UTC + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Reageren op dit onderwerp  [ 121 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Volgende
Auteur Bericht
 Titel: Re: Zelf stroom draaien, de (on-)mogelijkheden
BerichtGeplaatst: 25 Jan 2011, 09:33 
Offline

Geregistreerd: 30 Aug 2010, 11:14
Berichten: 223
wat is 'eiland' gebruiken? Ik dacht dat men op autonoom duidde maar het lijkt door bovenstaande post toch meer op iets anders.

Dank voor de lering.


Omhoog
 Profiel  
Reageer met citaat  

Deze site draait alleen op donaties. Voorkom reclame en ga een bedragDaarna bent u weer een jaar van deze vervelende reclame af!

Klik hier voor meer informatie

 Titel: Re: Zelf stroom draaien, de (on-)mogelijkheden
BerichtGeplaatst: 25 Jan 2011, 09:57 
Offline
Gebruikers-avatar

Geregistreerd: 25 Feb 2010, 15:11
Berichten: 2816
Woonplaats: Uruguay
Xychix,

Eiland bedrijf is hetzelfde als autonoom bedrijf. Dus niet gekoppeld aan het e-net.

Tim


Omhoog
 Profiel  
Reageer met citaat  
 Titel: Re: Zelf stroom draaien, de (on-)mogelijkheden
BerichtGeplaatst: 19 Apr 2011, 20:44 
Offline

Geregistreerd: 15 Apr 2010, 07:53
Berichten: 90
Weet iemand wat er gebeurd met de cos phi van een asynchroon generator gekoppeld aan het net?
Naar alle interessante treads hier heb ik experimenteer wkk gebouwd van een isuzu 1,7 ltr diesel met een 3-fase 8kW asynchroon motor. Na een kwartier draaien op 15.5 ampere was er 1.2kWh teruggeleverd op de draaistroommeter. Volgens http://nl.wikipedia.org/wiki/Driefasenspanning kom ik dan op een cos phi van 0.4
Dat lijkt me een beetje weinig toch? Meten jullie dat ook? Anders moet ik nog eens wat dieper in duiken...


Omhoog
 Profiel  
Reageer met citaat  
 Titel: Re: Zelf stroom draaien, de (on-)mogelijkheden
BerichtGeplaatst: 19 Apr 2011, 21:30 
Offline

Geregistreerd: 12 Dec 2009, 22:51
Berichten: 187
hallo

bij een over dimensionering van de installatie jouw generator kan 8 kw leveren en je gebruik hem voor 4 kw .
dan word de Cosinus Phi kleiner en, wordt de totaalstroom It groter daardoor genereer je extra warmteontwikkeling en spannings verlies in je generator.
jouw schijnbaar (blindvermogen) vermogen word heel groot.

je kunt dit verhelpen door een condensator(batterij) te plaatsen om alles in balans te brengen.

suc6 frank.

_________________
je bespaaart door niet te verbruiken .


Omhoog
 Profiel  
Reageer met citaat  
 Titel: Re: Zelf stroom draaien, de (on-)mogelijkheden
BerichtGeplaatst: 20 Apr 2011, 09:42 
Offline

Geregistreerd: 15 Apr 2010, 07:53
Berichten: 90
ik ben er idd bekend mee dat de cos phi afneemt bij de belasting. Mijn uitgangspunt is daarom wel om op 100% van de asynchroon machine te gaan draaien. Maar wanneer is de belasting 100%? Bij de maximale stroom of bij het maximale geleverde WERKELIJKE vermogen?
op het typeplaatje staat:
P = 7,4kW
U = 380v (driehoek)
I = 16A
cos phi = 0,83
rpm = 1450

Ik zit met die 15,5 Ampere toch aan mn maximale stroom? (bij 16A klapt nu de motorbeveiliging eruit). Ik kan kan wel meer gas geven met de diesel om zo die 8kW werkelijk te halen op de draaistroommeter maar dan verwacht ik dat de windingen eruit branden.(?) Dat zou betekenen dat het onmogelijk is om op 100% belasting te gaan draaien?

Ik ben nog een beetje huiverig voor een condenstor pakket ivm met zelfbekrachting en veiligheid etc.


Laatst gewijzigd door Helmich op 20 Apr 2011, 17:25, in totaal 1 keer gewijzigd.

Omhoog
 Profiel  
Reageer met citaat  
 Titel: Re: Zelf stroom draaien, de (on-)mogelijkheden
BerichtGeplaatst: 20 Apr 2011, 12:10 
Offline
Gebruikers-avatar

Geregistreerd: 19 Feb 2006, 12:17
Berichten: 2410
Woonplaats: Groot Rijnmond
Dag Helmich,

Zou het geen 380/660 volt zijn?

En wat geeft het motorplaatje voor toerental aan en wat haalt ie als je hem aandrijft?

Mss idee om eigen topic te openen? Met fototjes?

Groet, Cp

_________________
Verwijderd.


Omhoog
 Profiel  
Reageer met citaat  
 Titel: Re: Zelf stroom draaien, de (on-)mogelijkheden
BerichtGeplaatst: 20 Apr 2011, 16:57 
Offline

Geregistreerd: 12 Dec 2009, 22:51
Berichten: 187
Dag Helmich,

zoals je al aangeeft is jouw cos phi niet goed die moet 0.85 zijn .
je meet 2 keer vermogen 1 keer met een ampèremeter 15.5 ampère x 400 volt = 6200 w
en 1 keer met de kwh meter na een kwartier draaien 1.2kWh x 4 = 4800 w .
daar zit een groot verschil in nu kan het zijn dat er een meter kapot is maar dat denk ik niet .
jouw diesel motor loopt te traag daardoor bots het magnetisch veld en word er een hoop warmte gegenereerd
je meet nu blindvermogen laat je motor harder lopen dan is je motor in balans met het net je cos phi geen blind stroom en warmte ontwikkeling.

suc6 frank.

_________________
je bespaaart door niet te verbruiken .


Omhoog
 Profiel  
Reageer met citaat  
 Titel: Re: Zelf stroom draaien, de (on-)mogelijkheden
BerichtGeplaatst: 20 Apr 2011, 18:06 
Offline

Geregistreerd: 15 Apr 2010, 07:53
Berichten: 90
Chicken Power schreef:
Dag Helmich,

Zou het geen 380/660 volt zijn?

En wat geeft het motorplaatje voor toerental aan en wat haalt ie als je hem aandrijft?

Mss idee om eigen topic te openen? Met fototjes?

Groet, Cp


Ik hoopte een algemene vraag te stellen maar het gaat idd wel richting mijn specifieke probleem.

Ik heb een poging gedaan:
viewtopic.php?f=23&t=1788


Omhoog
 Profiel  
Reageer met citaat  
 Titel: Re: Zelf stroom draaien, de (on-)mogelijkheden
BerichtGeplaatst: 05 Apr 2012, 20:23 
Offline
Site Admin
Gebruikers-avatar

Geregistreerd: 28 Jan 2006, 17:42
Berichten: 7372
Woonplaats: Zeddam
Was aan het kijken op youtube. Daar kwam ik dit filmpje tegen, moeite waard en mooi plekje voor een forumdag....



Taal: duits

_________________
Mensen zeggen wel eens dat ik troep verzamel; ik noem mezelf liever een industrieel-amateur-archeoloog die probeert waardevolle artefacten te behouden.


Omhoog
 Profiel  
Reageer met citaat  
 Titel: Re: Zelf stroom draaien, de (on-)mogelijkheden
BerichtGeplaatst: 06 Apr 2012, 05:31 
Offline

Geregistreerd: 02 Dec 2006, 12:23
Berichten: 4449
Mooie installatie. En geheel automatisch. En daarmee nogal een toestand om ongeveer 15 kWe te leveren en om 's winters citroenen te kunnen kweken.... Precies de reden waarom ik er niet aan begonnen ben. De moeilijkheidsgraad om zoiets te bouwen valt nog wel mee. Je mag alleen de materialen tellen (liefst veel tweedehands; ook het rvs, want alleen een oude Opel motor schiet niet echt op) en de uren in dubbeltjes of kwartjes. En een betrouwbare en constante houtbron ter beschikking hebben. Ik schat dat de installatie in het fimpje ongeveer 20 kg per uur gebruikt, dat is ongeveer 80 liter. Toch 2 kuub per dag en bij 200 dagen bedrijf per jaar 400 kuub. Die je eerst moet drogen en zeven voordat het de vergasser in mag.

Waarmee ik wil zeggen dat je een dergelijke installatie op particulier niveau moet camoufleren met een mantel der idealisme. Anders wordt het als je een groep woonhuizen van stroom en warmte kunt voorzien en rondom in het hout woont. Zoals de Oostenrijker.

Groet,
DJ

_________________
He chose to be rich by making his wants few, and supplying them himself. - Ralph Waldo Emerson-


Omhoog
 Profiel  
Reageer met citaat  
 Titel: Re: Zelf stroom draaien, de (on-)mogelijkheden
BerichtGeplaatst: 06 Apr 2012, 07:24 
Offline

Geregistreerd: 03 Feb 2009, 12:50
Berichten: 2274
Ja, inderdaad, maar het blijft je desondanks toch bezig houden.

Ineens viel bij mij ook het kwartje, ik zag die oude Chriet Titulaer wat moeilijk strompelen..... Vandaar snippers. Zie het al weer helemaal voor me, mocht ik ooit minder mobiel worden, dan een hakselaar en een ander stookaparaat en we blijven nog altijd van de gaspijp af.


Omhoog
 Profiel  
Reageer met citaat  
 Titel: Re: Zelf stroom draaien, de (on-)mogelijkheden
BerichtGeplaatst: 06 Apr 2012, 07:38 
Offline

Geregistreerd: 12 Nov 2011, 13:21
Berichten: 1835
DJ, zoals meestal heb je weer gelijk. Ik heb mijn plannen voor een houtgasinstallatie voorlopig op een heel laag pitje gezet. Wat wel in mijn hoofd rond blijft spoken in een installatie met een compoundturbo, de huis tuin en keuken turbineinstallatie als het ware. Leuk detail hierbij is dat de brandstof niet veel uitmaakt, het gaat hier meer om het idee kracht uit warmte te halen. Misschien een leuk idee voor een goede knutselaar. Zelf begin ik er bewust niet aan, dan kan het op de hoop van andere niet afgewerkte projecten. Mocht het echter in theorie mogelijk zijn minimaal 25% van de thermische energie om te zetten in electrische energie dan laat ik alles vallen en zou me hierop storten.


Omhoog
 Profiel  
Reageer met citaat  
 Titel: Re: Zelf stroom draaien, de (on-)mogelijkheden
BerichtGeplaatst: 06 Apr 2012, 12:29 
Offline

Geregistreerd: 02 Dec 2006, 12:23
Berichten: 4449
Jantje,

Klopt. Maar ik neem aan alleen voor verwarmingsdoeleinden. Een houtsnipperketel kost een paar duizend euro. Eenvoudige houtgasinstallatie om stroom te draaien enkele tienduizenden en gaan een paar duizend uur mee. Een installatie zoals in het filmpje zal af fabriek over de honderdduizend gaan. Of een jaartje stoppen met werken en zelf aan de slag gaan.

Pellet,

Mijn keuze zou eerder een zeer degelijke Stirlingmotor zijn. Een Stirling is een duur apparaat, maar de rest van de installatie kan erg eenvoudig uitgevoerd zijn.

Groet,
DJ

_________________
He chose to be rich by making his wants few, and supplying them himself. - Ralph Waldo Emerson-


Omhoog
 Profiel  
Reageer met citaat  
 Titel: Re: Zelf stroom draaien, de (on-)mogelijkheden
BerichtGeplaatst: 06 Apr 2012, 12:49 
Offline

Geregistreerd: 17 Jun 2010, 10:29
Berichten: 4857
Stel dat ik enkel nog verlichting electrisch wil. En één laptop.
Wat is in dan mijn gebruik ongeveer op de donkerste winterdag ? (Ledlampen aan 6 (?) uren ? en 30 à 50 W voor de laptop per uur).

Een paard trapt op z'n gemakje 700W in een uurtje in een tredmolen. Maar hoeveel zit er dan in m'n accu ?
Paard zou dan 1 à 2 uurtjes moeten draaien als er weinig zon en wind geweest is (?)

G


Omhoog
 Profiel  
Reageer met citaat  
 Titel: Re: Zelf stroom draaien, de (on-)mogelijkheden
BerichtGeplaatst: 06 Apr 2012, 15:44 
Offline
Site Admin
Gebruikers-avatar

Geregistreerd: 28 Jan 2006, 17:42
Berichten: 7372
Woonplaats: Zeddam
Een paard dat 1 uur lang 700W opwekt, wekt 700 Wh op, oftewel 0.7 kWh. 2 uur geeft dus 1,4 kWh. Ik neem aan dat je niet alleen een laptop wilt gebruiken, maar ook je internetverbinding. Daarbij moet je dan ook het gebruik van je modem optellen. Ik denk dat je met 1,4 kWh (zonder verliezen; kan maar zo 50% zijn) een uurtje of 6-10 kunt interneppen.

_________________
Mensen zeggen wel eens dat ik troep verzamel; ik noem mezelf liever een industrieel-amateur-archeoloog die probeert waardevolle artefacten te behouden.


Omhoog
 Profiel  
Reageer met citaat  
Berichten weergeven van de afgelopen:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Reageren op dit onderwerp  [ 121 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Volgende

Alle tijden zijn UTC + 1 uur


Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast


U mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit forum
U mag geen reacties plaatsen op onderwerpen in dit forum
U mag uw berichten niet wijzigen in dit forum
U mag uw berichten niet verwijderen in dit forum
U mag geen bijlagen plaatsen in dit forum

Zoeken naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Vertaald door phpBBservice.nl.