Pagina 1 van 1

Ecologisch verbouwen... een (te?) grote uitdaging...

Geplaatst: 13 jun 2009, 17:27
door richard_eco
Wij wilden een laag-energie woning maken van onze woning...

Wij wonen in een bescheiden woning en verbruiken weinig energie, maar daarvoor leveren wij heel veel comfort in. Onnodig eigenlijk. Omdat de verwarmingsketel het binnenkort gaat begeven (hij is nu 19 jaar), is het een goed moment om het goed aan te pakken.

De plannen:
Vervangingen:
- isolatie van kozijnen en vensters tot het huidig hoogste niveau
- isolerende voordeur
- centrale vraaggestuurde balansventilatie met warmteterugwinning
- (z?)ltv vloerverwarming
- zonnecollectoren voor warm water en verwarming van het huis
Verbeteringen:
- glazen pui aan de tuinkant
- uitbouw zonder verlies van isolatiewaarde
- nieuwe badkamer met warmteterugwinning op het afvoerwater

Een jaar geleden ben ik begonnen met verkenningen van de markt en de mogelijkheden. Waar ik al snel tegen aanliep, was dat niet alles mogelijk is, vanwege de huidige isolatiewaarde van de woning, die best hoog is, maar niet met de huidige bouwnormen overeenkomt.

Zo is onduidelijk hoe laag de aanvoertemperatuur van het verwarmingswater mag zijn, waarmee de woning nog voldoende verwarmd kan worden. Berekeningen daarvan zijn er op het internet niet te vinden. Is echter belangrijk voor de vraag in hoeverre de woning met zonne-energie verwarmd kan worden (hoe lager de aanvoertemperatuur, hoe meer zonne-energie loont).
Ook is onduidelijk hoe een installatie met zonnecollectoren optimaal samengesteld kan worden om in de warmtevraag van de woning en het tapwater te kunnen voldoen. Er zijn vele typen buffervaten, naverwarmers en mogelijke configuraties. Zelfs zijn er diverse typen zonnecollectoren, waarvan de gegevens nauwelijks met elkaar kunnen worden vergeleken.

Deze twee vragen zijn uiteindelijk voor mij de reden geweest om hulp van deskundigen te zoeken.

Het is heel moeilijk om deskundigen te vinden, die niet een belang hebben bij het verkopen van een specifiek systeem. De overheid geeft wat algemene informatie, maar als je meer wilt weten, word je naar een overkoepelende organisatie gestuurd van... bedrijven die systemen willen verkopen.

De gemeente Nijmegen leek een uitkomst te bieden. Via het programma onsgroenehert werd een Totaalplan aangeboden, waarin je een energieprestatieadvies kon krijgen en een Totaalplan, waarin alle maatregelen 'van vloerisolatie tot zonnepaneel en van dubbel glas tot ventilatiesysteem' op maat zouden worden uitgewerkt. Uitvoerder daarvan is de firma Ecostream, die de activiteiten weer aan onderaannemers heeft uitbesteed. Naast antwoorden op mijn twee vragen, verwachtte ik ook hulp bij het uitwerken van de plannen naar concrete installaties. Maar ik kwam bedrogen uit:

- het advies werd beperkt tot de zaken in het assortiment van Ecostream. Balansventilatie? Geen woord over! Vloerverwarming? Na aandringen een paar foldertjes. Zonne-installatie? Een zonneboiler, maar geen verwarming van de woning! Echt helemaal niet waar ik op zat te wachten!
- het energieprestatieadvies: eerst heeft degene die de maten op kwam nemen enorme fouten gemaakt bij het overnemen van de gegevens in het epa-berekeningsprogramma. Toen kwam een senior medewerker van de onderaannemer en maakte de afspraak binnen twee weken een rapport aan te leveren dat gebaseerd was op de maten uit de bouwtekening uit het online bouwarchief van de gemeente... maar nam daarbij een tekening van een verkeerd woningtype. Daarop heb ik de goede tekening gestuurd, maar inmiddels wacht ik alweer vier weken en hoor ik niets en wordt op mijn e-mails niet gereageerd.
- voor de aanvoertemperatuur van het verwarmingswater heb ik - zo heb ik geleerd - een warmteverliesberekening nodig. Die zou tegelijk met het EPA worden geleverd.

Ik ben nu al vier maanden bezig om de basisgegevens te verzamelen die ik nodig heb om installaties te kiezen. En ik heb nog geen idee welke installaties aan die specificaties zullen gaan voldoen. Het moederbedrijf van de firma Ecostream heeft sinds twee weken surseance van betaling gekregen en ik begin te twijfelen of ik überhaupt nog die rapporten ga krijgen.

Onze persoonlijke omstandigheden wijzigen zich ondertussen ook. We zijn halverwege onze eerste zwangerschap en het begint schier onmogelijk te worden om vóór de geboorte van ons kind de verbouwing af te krijgen. Wat doen? Onderdelen van de verbouwing schrappen? Uitstellen? De hele verbouwing schrappen? Tijdelijk ergens anders gaan wonen, om moeder en kind te sparen? Het laatste idee roept grote weerstand op, nog afgezien van het feit dat het ongelooflijk duur is. Maar ook de eerste twee opties zijn slecht, want bijna alle plannen haken in elkaar. Ten dele uitvoeren leidt tot het later weer moeten breken in muren, of moeten kopen van andere installaties. Uitstellen leidt tot de moeilijkheid van het kiezen van een ander geschikt moment. De verbouwing schrappen lijkt het enige alternatief om de vrede in huis te bewaren, maar we blijven zitten met de wens om het comfort te verbeteren en de verwarmingsketel moet hoe dan ook worden vervangen. (Maar ook zonde van die talloze avonden die ik in het afgelopen jaar besteed heb om alle mogelijke opties en concepten uit te werken, zoeken en vinden van informatie over duurzame installaties en leveranciers!)

Ik weet het even niet meer. Het gaat te ver om te zeggen dat het bijna onmogelijk gemaakt wordt om ecologisch te verbouwen, maar de duurzame sector in Nederland is zeker niet zo volwassen dat een 'window of opportunity' ook echt gebruikt kan worden om een ecologische verbouwing te realiseren. De grootste knelpunten heb ik boven vermeld. Voor de goegemeente is de situatie misschien aanvaardbaar. Die wil wat kopen en koopt wel of niet een wat ecologischer oplossing. Maar als je het goed wilt aanpakken, stuit je volgens mij op de (vijf-komma-)zesjescultuur van Nederland.

Heeft er iemand een goed idee? Een alternatief? Een oplossing?

Groeten, Richard

Re: Ecologisch verbouwen... een (te?) grote uitdaging...

Geplaatst: 13 jun 2009, 23:36
door Brit
Hoi Richard,

Ik ben op het moment in een ander traject terecht gekomen, maar toen ik nog vergelijkbare plannen had, was mij een keer aangeraden om naar een argitect te zoeken die zich in zulke dingen heeft gespecialiseert.
Maar toen ik dat weer met een ander besprak, had die het erover om eerst een technische bureau te zoeken die een installatie kunnen ontwerpen, die die architect dan weer kan inpassen in de bouwplannen. Deze zou niet/minder producent afhankelijk moeten zijn en daardoor de beste spullen bij elkaar kunnen voegen. Ze kosten alleen wel geld.
Maar verder klonk het wel logisch :?

Ik ben er zelf nooit echt achteraan gegaan en kan je dus niet mensen/bedrijven aanbevelen. In mijn plannen had ik een gazon op mijn dak gewenst en een biogas installatie i.s.m. de wc. Komt misschien nog wel :wink:

Als ik je verhaal zo lees, zou ik in mijn geval alles even 1,5 jaar uitstellen. Dat scheeld stress en daarna kan je een goed uitgewerkt plan (laten) uitvoeren. Zoals al lange tijd word beweert, haastige spoed is zelden goed 8)

Succes, Brit

Re: Ecologisch verbouwen... een (te?) grote uitdaging...

Geplaatst: 14 jun 2009, 09:41
door Peterke
richard,

Heb je geen mogelijkheid om tijdelijk in je (nieuw te bouwen) tuinhuis of garage te wonen, of een tweedehands (huur) stacaravan, kantoorcontainer te plaatsen?
Hier in Belgie word die optie dikwijls genomen om allerlei redenen.

Peterke,

Re: Ecologisch verbouwen... een (te?) grote uitdaging...

Geplaatst: 16 jun 2009, 13:52
door walter vaes
wij zitten in hetzelfde schuitje (mijn vrouw is wel niet zwanger)
We zijn nu ook al 1 jaar aan het verbouwen en zijn nog niet halverwege (gedeeltelijk door een aannemer die maar 2 maanden werk zou hebben, maar er 1 jaar over heeft gedaan)
Het is nog altijd een grote bouwwerf
Meeste werk doen we zelf (ook 1 jaar lang alles opgezocht)
Wij doen ook bijna alles ecologisch.
En op dat gebied zijn er weinig experts of aannemers, daarom doen we ook het meeste zelf.

je kan het zien op onze fotowebsite http://picasaweb.google.com/Walter.Veer ... uggenberg#

lees ook eens op http://www.ecobouwers.be/fora en http://www.bouwinfo.be/forum/

vooral ecobouwers is misschien iets voor jouw om ideeen op te doen

jij schreef:

zonnecollectoren voor warm water en verwarming van het huis (voor bijverwarming ok , maar voor complete verwarming te duur)
- glazen pui aan de tuinkant (is het zuiderkant, anders ga je veel energieverlies hebben, behalve met 3 voudig glas en houtenkader+ thermospacers)
- nieuwe badkamer met warmteterugwinning op het afvoerwater (niet echt rendabel)

steek vooral je geld in isolatie, is het meest rendabel

Re: Ecologisch verbouwen... een (te?) grote uitdaging...

Geplaatst: 27 jun 2009, 13:28
door bos00065
Het gaat te ver om te zeggen dat het bijna onmogelijk gemaakt wordt om ecologisch te verbouwen zo schrijf je ,maar wat jij wil is ook veel te veel ,je wil alles op een presenteerblaadje en dan zeg je dat het onmogelijk gemaakt wordt ik vind juist van niet en vooral dat het de laatste jaren veel eenvoudiger is geworden.
Je moet met kleine stappen vooruit. je start met dubbel glas,dan een goede HR+ met zonne boiler en evt. P.V. panelen(alleen als je subsidie kan krijgen),dan je dak isoleren ,dan kruipruimte isolatie,dan e.v.t vloer en wand verwarming en dan de muren. Dit hangt samen met je budget!!! De reden dat ecostream (helaas nu failliet) niet met een goed voorstel komt is omdat de meeste mensen veel te hoge verwachtingen hebben. Wij (eco-logisch)waren een samenwerking aangegaan met econcern om onze krachten te bundelen omdat we allebei het zelfde probleem tegen kwamen . Van de 1000 adviezen worden er maar 3 uitgevoerd !!!! dat is toch ongelooflijk weinig en dit komt door het slecht inschatten van mensen van hun eigen financiën.
Ook schrijf je dat je bijna nergens goede onafhankelijke adviezen kan krijgen over producten, ja dat begrijp ik en het is logisch dat bedrijven die je benaderd hun eigen producten adviseren. Het is gewoon een moeilijke materie, dat merken wij iedere dag weer ,en als je dan eindelijk een product begrijpt met alles wat er bij hoort ga je natuurlijk proberen dat te verkopen. Goede adviezen moeten komen van SenterNovem maar die durven dat niet Maar vergis je niet de markt is nog zo jong dat wij als bedrijven proberen de beste spullen momenteel in de markt te verkopen.
Neem de PV panelen wij verkopen panelen (Duitse panelen van energiebau) met garantie en opbrengst garantie en hebben wij de keuze dus al gemaakt voor de consument juist om het wat inzichtelijker te maken en niet om je die panelen aan te smeren.
Succes met je keuze en vriendelijke groet

Re: Ecologisch verbouwen... een (te?) grote uitdaging...

Geplaatst: 15 jul 2009, 16:07
door richard_eco
Wij willen teveel... zo kun je er ook naar kijken... Ik denk dat de diverse bedrijven ook liever zien dat we eerst dubbel HR++ glas gaan plaatsen en over vijf jaar drievoudig glas. Maar ik geloof dat de bank daar niet in meegaat.

Hoe moeilijk kan het zijn om nauwkeurig te meten en de gemeten waarden op de juiste manier in het EPA programma in te voeren en een uitdraai te genereren? Daar is die software voor gemaakt. Zoiets hoeft toch echt geen vier maanden te duren. Had ik dit vooraf geweten, dan had ik de software zelf gekocht en was ik na een dag puzzelen eruit geweest. Ik heb de juiste EPA en een warmteverliesberekening met beheersbare onnauwkeurigheden uiteindelijk op 18 juni ontvangen. Ruim vier maanden nadat er gemeten was.

De hypotheek is aangevraagd en er komen nu steeds meer mensen meten. Waar ik tegenaanloop is dat verkopers nu beloften doen dat ze met een offerte komen, maar dan blijkt dat ze bij een zusterbedrijf in Duitsland of België informatie moeten krijgen... en die informatie gewoon niet krijgen... Wel ondertussen tegen mij zeggen dat realiseren voor oktober nog steeds mogelijk is... En deze weken is òf de leverancier met vakantie, òf de verkopende partij. Ik heb ook al gehoord dat ik subsidie op zonnepanelen (PV-panelen) wel kan vergeten, omdat ik te laat ben met de subsidieaanvraag.

Vanuit de hypotheek (voorwaarden van de NHG waar ik recht op heb ivm woningverbetering) heb ik precies één jaar om te verbouwen. Daarna vervalt het bouwdepot.

Gelukkig heb ik het te druk op mijn werk om me zorgen te maken of we het wel gaan redden of niet.

Re: Ecologisch verbouwen... een (te?) grote uitdaging...

Geplaatst: 18 jul 2009, 09:37
door Dutch John
Ecologisch verbouwen....... Het verhaal lezende, begrijp ik dat je een beroep doet op de bestaande industrie, de bestaande verordeningen en gebruikmakend van subsidie's. Mijn inziens schiet dat het doel van ecologisch verbouwen voorbij. Een earthship bouwen, dat is ecologisch. Maar omdat zoiets de gevestigde orde (ambtelijke molen, industrie) geweld aandoet, is het zo goed als verboden.

Misschien is er een middenweg. Vergeet de gemeentes en normale toeleveranciers. Koop een goede gebruikte HR ketel; marktplaats zal ermee volstaan deze tijd van het jaar. Je kunt driedubbel glas kopen, maar voor een fractie voorzetramen plaatsen. Zonnecollectoren zijn zelf te bouwen.

Ecologisch bouwen begint bij jezelf. Niet bij een gemeente of "deskundigen". Die proberen je een maatpak te verkopen, dat je nooit meer terug kunt verdienen. Besef dat de industrie er niet voor jou zit, maar voor hun eigen winstmarge. Ecologisch bouwen heeft niets te maken met hoge technologie, maar alles met laagwaardige technologie.

En goed nadenken. Hoeveel netto warmte kun je terugwinnen uit verbruikt douchewater? Krijg je nooit terugverdiend. Maakt ook niet uit als je gratis warmte hebt uit zonnecollectoren.

Stap voor stap werken. Zo'n project duurt jaren. Denk uit het systeem, neem de tijd en wees inventief. Heb je geen bouwdepot voor nodig. Buiten de genoegdoening van het zelf bedenken, heb je dan tevens een financiëel voordeel.

Groet,
DJ

Re: Ecologisch verbouwen... een (te?) grote uitdaging...

Geplaatst: 18 jul 2009, 21:01
door richard_eco
We hebben besloten de uitbouw pas in het voorjaar te doen...

Ja, er is (heel wat) wat voor te zeggen om met zelfbouw en veel hobbyisme ecologische verbeteringen aan te brengen. Het is ook veel ecologischer dan wat wij van plan zijn. Maar mij ontbreekt het eenvoudig aan tijd om al die dingen te doen.

Het uitgangspunt was oorspronkelijk om het in huis comfortabeler te maken, maar niet ten koste van een hoger energieverbruik.

Daaruit is geworden een poging om de ruimte uit te breiden en mooier te maken en tegelijk het energieverbruik te minimaliseren. Toen ik hier kwam wonen, heb ik dubbel glas geplaatst waar enkel glas was, maar ik heb helaas niet het (toen) best isolerende glas gebruikt. Nu ik er meer van afweet, blijkt dat niet zo'n slimme zet te zijn geweest. Vandaar dat we nu proberen het huis in één keer te optimaliseren. Er is geen dwingende reden om dat in één keer te doen en vóór oktober, maar het trekt me niet zo aan om nog jaren aan het verbouwen te zijn.

Als het gaat zoals het ging, zal over een jaar of zeven driedubbel isolatieglas met krypton vulling de standaard zijn en zijn er kozijnen, die in de muur worden geïntegreerd, die net zo goed isoleren als de muur zelf. Situaties zoals hier, dat je alle huizen op een pleintje gericht hebt, zullen er over nog wat langere tijd niet meer gebouwd worden, omdat de daken op het zuiden zullen zijn gericht. Tegen die tijd verwacht ik dat ons huis nog steeds modern zal zijn met al deze verbouwingen.

Het is niet mijn bedoeling te pionieren en uitvinder te zijn. Dat laat ik aan de zelfbouwers. Ik wil eigenlijk met behulp van de voor iedereen toegankelijke producten een 'woning van de toekomst' maken van mijn bestaande woning. Want als het mij lukt, lukt het anderen ook.

Zo rijd ik ook een auto die iedereen kan kopen en gebruik ik hem op een manier dat de teller nog steeds 4,3 (lange afstanden) - 4,6 (korte afstanden) l/100km aangeeft (na zo'n 100.000 km). Voor mijn portemonnee is dat prettig, maar daar gaat de CO2 uitstoot van Nederland niet mee omlaag. Maar als er mensen beweren dat de zuinigheid van dergelijke auto's vermindert, dan kan ik wel aangeven dat het waarschijnlijker is dat de rijstijl minder zuinig is geworden of dat de banden dringend bijgepompt moeten worden en dus ook dat het wel degelijk zinvol is om een hybride auto te rijden. (Natuurlijk is het nog beter om te gaan fietsen, maar dat is in verband met de af te leggen afstanden niet altijd mogelijk.)

Waar ik me nu nog het meest over verbaas, is dat er leveranciers producten op hun website zetten, die ze, als je er om vraagt, niet blijken te kunnen leveren,

Mijn architect heeft overigens iets moois ontworpen, dat ik heel graag -zwaar isolerend- zou willen kunnen realiseren: om te voorkomen dat de woonkamer in het midden zo donker wordt dat we die ook overdag met lampen moeten verlichten, zou een lichtstraat moeten worden geplaatst. Eigenlijk niets anders dan een rijtje ramen. Maar dan wel bijna vlak (7 graden helling). Ik ben nog nergens een leverancier tegengekomen die hiermee adverteert met drievoudig isolatieglas met een U-waarde onder de 1 en bijbehorende isolerende kozijnen. Iemand een suggestie?

De uitdaging bij deze ramen is natuurlijk de afvoer van het water en de sterkte van het glas ingeval van een stevige hagelbui (zoals we die in de toekomst vaker zullen hebben). De reden om juist hier goede isolatie te willen hebben, is dat de koude lucht 's nachts over de aanbouw komt gedaald en het een behoorlijk grote glasoppervlakte is. Hier genoegen nemen met een lagere isolatiewaarde (hogere U) komt bijna neer op het permanent openzetten van een raam. Kent iemand van jullie een leverancier van voor passiefhuis geschikte lichtstraten?

Groeten,
Richard

Re: Ecologisch verbouwen... een (te?) grote uitdaging...

Geplaatst: 06 aug 2009, 09:53
door Peter 1962
Lijkt me niet evident om voor de verbouwing van een bestaande woning, voor vloerverwarming te kiezen. Dat zal heel kostelijk worden, enorm veel (dure) werkuren kosten... Ander punt : zonnecollectoren zijn duur, en leveren niet constant genoeg opbrengst om het sanitair water te kunnen verwarmen voor een heel gezin. Meest zinvol denk ik is om het in één globaal systeem te nemen, dus met een groot buffervat samen met een boiler/ketel/gasgeiser voor de koudere dagen. Gasketels zijn eigenlijk niet duur meer. Dat stuk van de installatie hoeft dus niet echt duur te zijn. Van de prijzen van de collectoren ga je wel verschieten denk ik. Ik denk niet dat zonnecollectoren de geschikte keuze zijn voor de verwarming van je huis zelf.
Ik ga in de komende dagen de knoop doorhakken in mijn keuze voor installatie van PV panelen. Met onze belgische subsidies die we kunnen krijgen, is dat een heel rationele beslissing. Eindigt wel op 31 dec van dit jaar, vanaf volgend jaar iets minder interessant, dus snel zijn is de boodschap.
Volgende stap zal zijn om mijn dak volledig te isoleren met min 15 cm rotswolpanelen. Niet te duur, kan perfekt zelf gedaan worden ook door technische leken. Isolatie van dak, geeft echte besparing, geen geneuzel in de marge. Puristen zullen struikelen over mijn keuze van rotswol, wegens niet ecologisch materiaal. Maar volgens mij is dit een kwalitatief product, dat je zelf kunt plaatsen, redelijk goedkoop is, en een heel hoge isolatiewaarde heeft. Dat zijn mijn criteria, maar misschien zijn er alternatieven, ik ken ze niet. Buitenmuren, dat zal pas later komen, ik ben er nog niet helemaal uit. Rijwoning met naast mij nog een vrij perceel, dus veel warmteverlies tenzij de binnenmuur te isoleren maar dan verlies ik ruimte, plus een absoluut "njet" van mijn vrouwtje omdat dan de hele living in een werf zal veranderen :evil:
Mijn huis is van 1981, de gasketel is even oud. Maar hij werkt nog perfekt... Ik ga hem proberen nog een paar jaar te houden, maar wel goed uitkijken of de huidige subsidies nog zal kunnen gebruikt worden. Subsidies spelen inderdaad een grote rol in mijn beslissingen. Het gaat tenslotte over serieuze bedragen, en om iets buiten te gooien dat nog werkt, enkel maar om bv 20% minder te verbruiken, is (financieel) niet te verrechtvaardigen.
Vloerisolatie zie ik als onhaalbaar, want dan moet echt alles eruit. Ook hier : besparing is niet in verhouding tot de investering. Spijtig...
Voorkant heb ik in de living superisolerend dubbel glas, niet meer veel winst uit te halen door over te stappen naar 3dubbel glas, dus doe ik het niet. Achterzijde naar de tuin : klassiek dubbel glas, dat zal er op termijn zeker uitgaan, teveel koude straling in de winter, daar valt veel comfort van te verwachten door te vervangen.
Balansventilatie : ja, dat is echt iets om te bekijken, maar weerom, niet eenvoudig om te installeren in een bestaande woning. Als het doenbaar is met een kit van bv de firma Selfmatic, dan zal dat er nog wel van komen bij mij. Laten installeren, is financieel geen optie voor mij. Dat is enkel te overwegen bij nieuwbouw, tenzij geld geen rol speelt :twisted:
Voor mensen die gemakkelijk aan goedkoop hout kunnen geraken : zeker overwegen om een finoven te kopen. Ik ken iemand die een (veeel te dure) Tullikivi heeft gekocht, zijn stookkosten zijn nu minder dan de helft dan vorige jaren. Wel iemand die zelf heel veel bomen heeft en dus geen hout moet kopen. Ook hier weer : alles hangt af van je eigen specifieke situatie. Voor dergelijke types kachel zijn er overigens veel prijsgunstiger alternatieven. Denk maar aan de peterberg kachel.

Ecologisch verbouwen kan, maar je moet het volgens mij niet idealiseren, niet tot het extreme willen gaan. Recuperatie van warmte uit sanitair water is echt een stapje te ver. Kies voor financieel rationele zaken zoals doorgedreven dakisolatie, muren ook indien mogelijk, PV panelen indien subsidieerbaar, hoge rendementsketels indien de oude kapot is of bijna is of echt een abnormaal hoog verbruik heeft. Houtstoven, maar wel goeie, geen brol van gietijzer. Kwalitatief dubbel of driedubbel glas, maar wel hééél goed uitkijken op vlak van prijs. Verschillen zijn enorm. Kopen indien mogelijk op beurzen zoals bij ons Batibouw. Hou ook rekening met levertijden, bij verbouwing is het per definitie maatwerk en dan zit je minimum met twee maand levertijd. Belangrijk element in je planning.

Re: Ecologisch verbouwen... een (te?) grote uitdaging...

Geplaatst: 06 aug 2009, 20:53
door richard_eco
De hypotheekverstrekker en de notaris hebben de laatste hoop doen vervliegen, die ik had, om in elk geval deels nog vóór de geboorte van ons kind te kunnen verbouwen. Maar liefst zes weken had de SNS bank ervoor nodig om tot de conclusie te komen dat de hypotheek gewoon verstrekt kon worden. De notaris doet er nu ook nog eens dik twee weken bovenop! En inderdaad moet ik dan ook nog rekening houden met de levertijd van diverse producten, die ik nog niet kon bestellen, vanwege de onzekerheid over de financiën en de noodzaak van het doen van grote aanbetalingen. Voor PV panelen kan ik de subsidie van dit jaar wel vergeten, want de pot is al leeg. Nog een extra reden om tot volgend jaar uit te stellen, maar dan wil mijn vrouw ook een keer op vakantie... misschien tijd om eens pas op de plaats te maken en alles nog eens te overdenken...

Ik ben het overigens roerend eens met je overwegingen, Peter 1962. Maar waarom in één keer naar de state of the art? Tien jaar geleden heb ik de enkele ruiten in huis vervangen door HR+ dubbel glas en nu zou dat een zwak punt worden in de isolatie. Als ik HR++ glas zou hebben geplaatst, zou ik ook niet naar driedubbel glas gaan.

Groet!

Re: Ecologisch verbouwen... een (te?) grote uitdaging...

Geplaatst: 26 feb 2010, 17:46
door Tim
Hey Richard,

Hoe gaat ie ondertussen? Ik heb ongeveer hetzelfde gedaan, maar me verre van alle duurbetaalde stomkoppen gehouden. Logisch nadenken en veel lezen. Je kan bijna alles goedkoper en simpeler doen dat de "experts" je vertellen. Zonder subsidie, dat levert alleen maar problemen op, behalve dan misschien bij zonnepanelen.

Tim

Re: Ecologisch verbouwen... een (te?) grote uitdaging...

Geplaatst: 27 feb 2010, 12:37
door richard_eco
Hai Tim,

Goede timing! We hebben eergisteren de bouwvergunning gekregen. Nu kunnen we aannemers gaan zoeken.

De aanbouw gaat aan de buitenwanden een Rc van 4,35 krijgen (beter dan de rest van het huis (2,5 geloof ik). Aandachtspunt was dat het in het midden van de kamer donkerder zou worden. We hebben gekeken naar lichtstraten, maar die hebben op dit moment een best mogelijke Uw van 1,0. Bij de grote omvang van de ramen zou dat de inspanningen voor het HR+++ glas teniet doen. Dat doen we dus niet. Er komen nu vier Solatubes met een zeer goede Uw van 0,4 voor het licht in het midden van de kamer. De schuifpui wordt een vierdelige, die in het midden naar buiten opengaat. Het was heel erg moeilijk om een fabrikant te vinden die een betaalbare schuifpui met een zeer lage Uw maakt. Bijna alle websites waren onduidelijk over het wel of niet kunnen maken daarvan. Vertegenwoordigers waren ook onterecht positief over de mogelijkheden en deden beloftes die ze niet na konden komen en dus ook niet in de specificaties zetten. Het wordt uiteindelijk geen kunststof pui, maar een houten, met aluminium buitenkant. De haalbare Uw is op deze manier 0,9, met drievoudig HR+++ glas met een Ug van 0,6. We laten het naar de huidige bouwnormen maken, met gelaagd glas.

De aannemer mag tegelijk ook de kunststof ramen met drievoudig HR+++ glas in het hele huis aanleggen, de balansventilatie, de vloerverwarming en de hoogisolerende voordeur met kozijn. Het wordt dus een grote puinhoop bij ons. :wink:

Van de balansventilatie is nog te vertellen dat de leveranciers niet enthousiast zijn om die in een bestaande woning aan te leggen. Één grote fabrikant vroeg de hoofdprijs voor goed weggewerkte leidingen, de andere grote fabrikant offreerde met zichtbare leidingen in bijna alle kamers. Beide sloten het maken van gaten in de vloeren e.d. uit. Omdat ik niet wist wat de rest van de rekening zou worden, ben ik niet op de offertes ingegaan, ook al leek de ene heel goedkoop (ten opzichte van de andere) te zijn.

Onze kleine is nu vier maanden oud. Wanneer we met het verbouwen eindelijk beginnen, zal hij ruim een half jaar oud zijn.

Re: Ecologisch verbouwen... een (te?) grote uitdaging...

Geplaatst: 02 mar 2010, 13:55
door walter vaes
Wij zijn ook al bijna 2 jaar aan het verbouwen tot LEW.
Doen bijna alles zelf.
waarom zou je niet zelf een BV plaatsen en laten instellen door een firma.
Dan kost het je +/- 3500 euro voor een normaal huis.
BV is bij ons bijna af.
Zie mijn fotosite. (ook een deel 2)

http://picasaweb.google.com/Walter.Veer ... Muggenberg#