bijmengen van plantaardige olie bij diesel

discussie, maatschappij, economie en ecologie

Moderator: Moderators

wijze mensen 4Vb M&J
Berichten: 1
Lid geworden op: 18 jun 2014, 09:43

Re: bijmengen van plantaardige olie bij diesel

Bericht door wijze mensen 4Vb M&J » 18 jun 2014, 09:47

Mannen,
Wij denken dat plantaardige olie de wereld kan veranderen. Wij vinden plantaardige olie een beter alternatief dan diesel en benzine. Je kan plantaardige olie gewoon in een diesel tank gieten, als je een aantal simpele aanpassingen aan de motor maakt.
Plantaardige olie verschilt op twee belangrijke punten van normale diesel van de pomp.
Ten eerste heeft plantaardige olie een hogere viscositeit. Dat betekent dat deze olie stroperiger is. Om een dieselauto geschikt te maken voor 100% plantaardige olie, moeten de brandstofleidingen, gloeibougies, brandstofpomp en verstuivers aangepast worden. De diameter van de brandstofleidingen (om de brandstof van de tank naar de motor te vervoeren) moet 8 tot 10 millimeter groter worden.
De prijs van een ombouwpakket varieert afhankelijk van het type wagen. Je mag rekenen op prijzen tussen de 750 en 1100 euro.
De prijs van PPO (PPO = puur plantaardige olie) ligt rond 0,50 tot 0,65 euro per liter. De jaarlijkse besparing wordt bij een gewone personenauto ligt meestal niet boven 1000 euro.
Ten tweede is de ontstekingstemperatuur vier keer zo hoog. Bij een warme motor is dat niet erg, maar bij een koude motor kan dit problemen geven. Daarom wordt bij een ombouw de plantaardige olie elektrisch voorverwarmd. Hierbij wordt een temperatuur tussen de 70 en 90 graden Celsius nagestreefd.
Het economische voordeel van plantaardige olie ten opzichte van normale diesel is niet een lager verbruik maar de lagere literprijs. Het verbruik zal licht stijgen.
Veel mensen stappen ook over op plantaardige olie vanwege de milieuvriendelijkheid. De uitstoot van schadelijke deeltjes is beduidend lager dan bij normale diesel.
Plantaardige oliën hebben CO2 nodig om te groeien. Als het koolzaad geperst is, zal het verbranden van de olie wel CO2-uitstoot opleveren, maar niet meer dan wat de planten opgenomen hebben. Het resultaat is daarom een nul operatie.
In België en Nederland zijn nog niet zo veel PPO-tankstations. In Duitsland zijn er al heel wat meer tankstations waar je PPO kan tanken. Het is echter ook mogelijk om een tank van 1000 liter bij je thuis te plaatsen. Zo'n tank is vrij makkelijk te verkrijgen en neemt relatief weinig ruimte in beslag. Je hebt geen vergunning nodig om deze hoeveelheid olie op te slaan.
Wettelijk gezien is rijden op PPO nog niet zo heel helder. Het staat vast dat rijden op plantaardige olie uit de supermarkt niet zomaar mag. Daar is immers geen accijns op betaald. Op alle brandstof moet namelijk accijns betaald worden. Ook groene brandstoffen dus. Wie gaat tanken bij een erkend PPO-tankstation kan normaal gezien niet in de problemen geraken.
met vriendelijke groeten,
Mike en Jerre

Gebruikersavatar
benthuis
Moderator
Berichten: 1386
Lid geworden op: 18 mei 2010, 21:42

Re: bijmengen van plantaardige olie bij diesel

Bericht door benthuis » 18 jun 2014, 20:02

Berichten op meerdere fora tegelijk posten? Lijkt op spam...
Om de waarheid te spreken zijn er twee nodig, één om te spreken en een ander om te horen - Henry David Thoreau

David86
Berichten: 2027
Lid geworden op: 17 mei 2012, 09:16
Locatie: Hollandse Delta

Re: bijmengen van plantaardige olie bij diesel

Bericht door David86 » 18 jun 2014, 20:12

Wellicht hebben ze zojuist het (schemer) licht gezien en willen de wijze heren dat met spoed aan de wereld kenbaar maken.

Waar moet al die ppo dan toch vandaan komen? Als de heren dat weten, maak het dan met dezelfde ijver wereldkundig, dan weet iedereen dat ook meteen en kun je wellicht nog iets concreets met de nieuw verworven inzichten :)
..

Gebruikersavatar
Tim
Berichten: 2841
Lid geworden op: 25 feb 2010, 15:11
Locatie: Uruguay

Re: bijmengen van plantaardige olie bij diesel

Bericht door Tim » 18 jun 2014, 20:15

Mike en Jerry,

Het vlampunt verandert niet als je de PPO voorverwarmd. Dit wordt alleen gedaan om de pomp te sparen ivm de hogere viscositeit van koude PPO. En volgens mij wordt alleen tijdens de koude loop elektrisch verwarmd, al snel kan de motor, met zijn "goeie" rendement, dit overnemen op koelwater.

Legaal erop rijden is imo zo duidelijk als wat, je moet accijns betalen over brandstof. Dus tanken op een AGP of zelf aangifte doen.

Supermarktolie was een hype. Dat kost nu > €1,20 en is weinig duurzaam. Gebruikte olie is een stuk duurzamer. Zelf filteren is leuk, maar een smerige klus wat maar weinig volhouden.

De dieselauto's in Nederland gebruiken zo'n 2.139.000.000 Liter diesel. Van een hectare komt zo 1500L. Dus voor alleen de auto in NL heb je al 1.527.777Ha nodig. Dat is ongeveer de oppervlakte waar geheel boerend Nederland nu op boert :lol: .

Dus naar de snackbar rijden lukt, nu nog wat te vreten zoeken :mrgreen:.

Tim
Laatst gewijzigd door Tim op 18 jun 2014, 20:26, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
benthuis
Moderator
Berichten: 1386
Lid geworden op: 18 mei 2010, 21:42

Re: bijmengen van plantaardige olie bij diesel

Bericht door benthuis » 18 jun 2014, 20:24

Ben ik cynisch als ik voorspel dat hier geen inhoudelijke reacties op gaan komen...?
Om de waarheid te spreken zijn er twee nodig, één om te spreken en een ander om te horen - Henry David Thoreau

Dutch John
Berichten: 4559
Lid geworden op: 02 dec 2006, 12:23

Re: bijmengen van plantaardige olie bij diesel

Bericht door Dutch John » 19 jun 2014, 07:18

Ouwe wijn in nieuwe zakken. Tim haalt de voedselverdringing al aan. Ik wil er het EROEI-verhaal ook bij verteld zien. Niet alleen de brandstof om te oogsten, ook de fabricage van de machines, het transport.

Leuk voor de enkeling die toegang heeft tot afgewerkte plantaardige olie. Maar verse olie zal de wereld niet kunnen veranderen. Althans niet in positieve zin.

Groet,
DJ
He chose to be rich by making his wants few, and supplying them himself. - Ralph Waldo Emerson-

Plaats reactie