Pagina 1 van 2

energieopwekking subsidies

Geplaatst: 23 okt 2019, 11:34
door fireblade
Eigenlijk van de zotte die subsidies, vlak bij ons 10 jaar geleden een biovergister geplaatst, met het opgewekte gas werden generators aangedreven die elektra en warmte produceerden, deels voor eigen gebruik en de rest teruglevering aan het net. Nu zijn de 10 jaar om, subsidie is op, de boer weg die een miljoenenhuis elders gekocht heeft....En de vergister is ook ontmanteld.

Re: energieopwekking subsidies

Geplaatst: 24 okt 2019, 18:15
door Tim
Fireblade,

Dat heeft ie niet met die vergister verdient. Er is maar een enkeling die gelukkig geworden is met zo'n ding.

Ik denk eerder dat ie er op kapot gelopen is en het hele bedrijf heeft moeten verkopen. De omvang van zo'n bedrijf, met name het land, heeft hem wellicht een mooi huis opgeleverd.

Tim

Re: energieopwekking subsidies

Geplaatst: 25 okt 2019, 00:02
door Ingir
Gaat ook gebeuren met biomassacentrales, zonneparken en windmolens: zodra subsidie stopt stopt ook de investeerder. Wat blijft is de financiële schade voor burgers, de gezondheidsschade van omwonenden en niet-ontmantelde installaties (voor de eerlijke vinder). Klimaat is er geen ruk mee opgeschoten, milieu is verder aangetast en de minst draagkrachtigen in armoede gedrukt. Lekker bezig...

Re: energieopwekking subsidies

Geplaatst: 25 okt 2019, 18:05
door Tim
.....................

Re: energieopwekking subsidies

Geplaatst: 14 nov 2019, 11:18
door fireblade
sorry voor mijn late reactie, die boer heeft alleen zijn woonhuis en stallen verkocht, het grootste deel van zijn landerijen heeft hij nog in bezit en verpacht deze.

Re: energieopwekking subsidies

Geplaatst: 02 dec 2019, 05:41
door Ruuben
https://www.nrc.nl/nieuws/2019/11/29/bo ... n-a3982185

Subsidie..... Maakt echt alles stuk

Re: energieopwekking subsidies

Geplaatst: 02 dec 2019, 06:05
door pelletpower
Geld bepaalt zowat alles, klopt.

In een ver verleden ben ik bezig geweest met een pelletfabriek in ZO europa. Met opmerkingen van of dan niet alle bomen gekapt zouden worden, werd gerrageerd: maar we hebben hier regels. Inderdaad, fabriek moet draaien. Wie betaalt, bepaalt. Een toevallig kinderfilmpje heeft me ar vanaf gezet. Nog blij om.
Van de zotte dat er zo met biomassa gesleept wordt. Buiten een straal van 80 km is het niet meer co2 neutraal.

Re: energieopwekking subsidies

Geplaatst: 02 dec 2019, 08:44
door fireblade
De energietransitie zoals deze nu in NL plaatsvindt is zowiezo een lachertje, het is alleen maar schuiven met wat getallen. Bij ons zijn 2 biomassainstallaties stilgelegd, omdat ze teveel schadelijke uitstoot hebben. Dan geeft het RIVM een stookalert af, het wordt afgeraden om de houtkachel te stoken, maar de uitstoot van biomassa, vliegverkeer en zo niet dan? Kortom weer een onzinnige actie van onze domme overheid.

Re: energieopwekking subsidies

Geplaatst: 03 dec 2019, 07:25
door JantjeV8
ja, jouw warmte in huis moet wijken om de vliegtuigen naar vakantiebestemmingen door te laten gaan.

Re: energieopwekking subsidies

Geplaatst: 03 dec 2019, 07:53
door fireblade
en diegene die in dat vliegtuig zit denkt ik ben toch weg dus hoeft bij mij de kachel niet aan

Re: energieopwekking subsidies

Geplaatst: 03 dec 2019, 17:43
door Tim
fireblade schreef:
02 dec 2019, 08:44
De energietransitie zoals deze nu in NL plaatsvindt is zowiezo een lachertje.
Tsja, we doen wel wat, niet alles is schuiven met getallen. Ik ben blij dat we wel wat doen.

Ik werk mee aan de transitie en probeer privé mijn best te doen. Dat lijkt me beter dan klagen.

Tim

Re: energieopwekking subsidies

Geplaatst: 03 dec 2019, 18:40
door remco d
Het voelt alleen zo oneerlijk. Men is nu best wat aan het besparen en de overheid merkt dat ook. Dus wat doen ze: vastrecht omhoog van stroom aankomende paar jaar. Daar valt niet tegen te besparen. Allesbehalve "de vervuiler betaald". Idem met motorrijtuigenbelasting. Op oude diesels gaat deze omhoog. Eigenlijk zou alle belastingen in de kWh prijs / literprijs moeten zitten. Bespaar je de helft stroom, dan betaal je de helft.

Bijkomend voordeel: stel de belasting komt in de kWh prijs, deze stijgt dan flink, laten we zeggen verdubbeld. Dan is het meteen interessant om, ook zonder salderen, een paar zonnepanelen te leggen, alleen voor het direct eigen gebruik.

Andersom gezien: hoog vastrecht / motorrijtuigenbelasting is eigenlijk een subsidie voor de grootverbruikers.

Re: energieopwekking subsidies

Geplaatst: 03 dec 2019, 23:15
door Pietje
Precies, Remco. De overheid zou moeten stoppen met het opleggen van allerlei regeltjes, maar zou veel meer moeten zorgen voor een structuur waarin mensen vanzelf de goede dingen doen. ik heb me ook verbaasd over die fijnstof toeslag. Weer een vast last-verhoging.
De belangrijkste structuur-wijzigingen die nodig zijn, zijn helaas ook de saaiste: belastingen, handelsverdragen, renteloze geldcreatie. Vooral die laatste: die haalt de noodzaak tot groei weg.

Re: energieopwekking subsidies

Geplaatst: 05 dec 2019, 12:44
door pelletpower
Nou, dat laatste is al gelukt. Nog effe en de rente is negatief. Doorstelling Stro gehaald, lijkt me.

Re: energieopwekking subsidies

Geplaatst: 05 dec 2019, 15:18
door fireblade
jammer dat door het inconsequente beleid van de overheid de klimaatdoelen nauwelijks gehaald gaan worden. Alles maar dan ook alles draait om geld. Het wordt hier in nl nou niet echt aantrekkelijk gemaakt om elektrisch te gaan rijden, zoals maar 5jr mrb vrij, volgend jaar extra bijtelling voor de ev, als je van het gas af wil moet tegen zeer hoge kosten je aansluiting verwijderd worden, afbouwen salderingsregeling voor zonnepanelen, nauwelijks subsidies voor isolatie en woningverbetering, er kan beter eens ingezet worden op het verminderen van energiegebruik ipv een radicale omslag naar all electric. Waarom geen belastingkorting voor diegenen die al heel weinig energie gebruiken, bijvoorbeeld geen heffingen als je minder dan 2000kwh en 1000m3 gas gebruikt, dan stimuleer je mensen ook om zuiniger te worden. Maar dat zal weer te duur zijn zeker, maar wel vele miljoenen naar zonne-en windenergieexploitanten laten vloeien. En jan met de pet afkopen met een schamele btw korting die ook nog eens met veel administratieve rompslomp terug te vragen is. Het verminderen van de subsidie op pelletkachels e.d. In het kort komt het hierop neer dat als er ergens teveel van een regeling gebruik gemaakt wordt, veranderen de voorwaarden of krijg je helemaal niets meer. En dat schiet nou niet echt op om de meerderheid van de mensen te motiveren om er iets voor te doen. De overheid moet maar eens een eenduidig beleid gaan voeren in deze, veel mensen willen wel, maar deze handelswijze werkt demotiverend