Pagina 1 van 4

Amsterdam subsidie voor afsluiten gas en overgaan alternatie

Geplaatst: 01 sep 2017, 18:56
door Ruuben
https://www.rtlz.nl/life/personal-finan ... an-aardgas

Vanaf vandaag kunnen Amsterdamse woningeigenaren vijfduizend euro subsidie krijgen als ze afstappen van aardgas. Het is de eerste gemeente die via zo’n subsidie helpt om alle Nederlandse woningen in 2050 aardgasvrij te maken.

De Nederlandse overheid wil dan helemaal geen Nederlandse woningen meer aangesloten hebben op aardgas. Daar is wel subsidie voor nodig, want er hangt per huis al snel een prijskaartje aan van boven de tienduizend euro.

Een deel van de kosten zit in het afsluiten van de aardgasaansluiting. Netbeheerders rekenen zo’n 400 tot 650 euro voor het laten uitrukken van monteurs. Maar de grootste kostenpost is het aansluiten van huizen op alternatieve energiebronnen. Zo moet er bijvoorbeeld een warmtepomp geïnstalleerd worden of het gasfornuis vervangen worden door een inductiekookplaat.

Die kosten variëren sterk per woning. Hoe goed geïsoleerd een huis is speelt mee, maar ook de keus van de eigenaar voor een alternatieve energiebron.

Meer subsidie nodig
Amsterdam is tot nu toe de enige gemeente die subsidie geeft voor het afsluiten van aardgas. Er is per huishouden tot vijfduizend euro beschikbaar en als een woning energieneutraal wordt krijgt een huiseigenaar achtduizend euro.

De gemeente trekt hier vijf miljoen voor uit, dat zou genoeg zijn voor duizend aardgasvrije woningen.

Uiteindelijk zijn er honderden miljoenen nodig om alle Nederlandse woningen af te koppelen van het gasnet, zegt Jan van der Meer, warmte-regisseur voor adviesbureau Over Morgen en Amsterdam Economic Board.
Nieuwbouwwoningen krijgen straks geen gasaansluiting meer. Maar veruit het grootste deel van deze energietransitie komt voor rekening van bestaande woningen, zo’n zeven miljoen huizen. De investeringen die daarvoor nodig zijn kun je niet zomaar aan huiseigenaren opleggen, vindt Van der Meer: "Het kan niet anders dan dat de overheid dat gaat subsidiëren."

Alternatieve energiebronnen
Huizen zonder aardgas kunnen kiezen voor warmtepompen, een soort omgekeerde koelkasten die warmte maken van elektriciteit. Kosten: tussen de 6000 en 25.000 euro.

Om warmtepompen echt duurzaam te maken, moet de stroom natuurlijk wel groen opgewekt zijn. Een ander alternatief is groen gas, gemaakt van organische stoffen zoals tuinafval, of - mits beschikbaar - warmtenetten.

Een warmtenet bestaat uit een netwerk van leidingen onder de grond waardoor warm water stroomt. Dat warme water kan worden gebruikt om huizen te verwarmen via vloer-, of wandverwarming, of radiatoren.

Een aansluiting kost ruim 1000 euro. Dankzij tariefregulering van de overheid is deze warmte voorlopig niet duurder dan de gemiddelde kosten voor aardgas.

Inductiekookplaat
Een relatief goedkope en flexibele optie voor aardgasvrije woningen zijn infraroodpanelen, een instant heater voor water en een inductiekookplaat, zegt Wigger Verschoor van Thuisbaas, gespecialiseerd in het energieneutraal maken van woningen.

"Die apparatuur is vaak goedkoper dan 10.000 euro en is bij verhuizingen ook makkelijk mee te nemen." Met een investeringstermijn van vijftien jaar is volgens Verschoor ieder huis van het gas af te krijgen.

Re: Amsterdam subsidie voor afsluiten gas en overgaan altern

Geplaatst: 01 sep 2017, 21:55
door Pietje
Zou de gemeente zich realiseren hoeveel zwaarder het electriciteitsnet moet gaan worden als iedereen op stroom gaat verwarmen?

Re: Amsterdam subsidie voor afsluiten gas en overgaan altern

Geplaatst: 01 sep 2017, 22:06
door kockie
ik zou bijna m'n gas weer laten aansluiten :mrgreen:

Re: Amsterdam subsidie voor afsluiten gas en overgaan altern

Geplaatst: 01 sep 2017, 23:56
door Ruuben
Pietje schreef:Zou de gemeente zich realiseren hoeveel zwaarder het electriciteitsnet moet gaan worden als iedereen op stroom gaat verwarmen?
Daar heb ik eigenlijk ook niet goed over gedacht. Het doel is toch minder energie after all. Niet alles hetzelfde full electric. Dan zou je toch uit moeten kunnen met hoe het nu is ingericht. De oude netten waren al voor flink wat straalkachels en gloeilampen.

Re: Amsterdam subsidie voor afsluiten gas en overgaan altern

Geplaatst: 02 sep 2017, 11:27
door Pietje
Ruuben schreef:Het doel is toch minder energie after all.
Ja, administratief zeker. Maar je krijgt in de winter pieken die zo groot zijn (ondanks dat het jaarverbruik naar beneden gaat) dat het net het niet meer aan kan.

Re: Amsterdam subsidie voor afsluiten gas en overgaan altern

Geplaatst: 02 sep 2017, 13:14
door pelletpower
En de douche niet te vergeten s ochtends. Lekker zo n doorstromer van 5 kW. Bakje koffie derbij.

Re: Amsterdam subsidie voor afsluiten gas en overgaan altern

Geplaatst: 02 sep 2017, 15:49
door mro
Interessante evolutie. Ik had zelf ook al eens bedacht dat de energie-voorziening in stedelijk gebied op termijn all-electric zal worden.

Probleem is inderdaad de capaciteit. Maar misschien lukt het wel door de steeds kleiner wordende wooneenheden, zachtere winters, evoluerende techniek, andere ingesteldheid van de mens (17gr is toch ook nog best ok?), met een litertje warm water uit de waterkoker kan je jezelf ook proper wassen aan de gootsteen,...

Aardgas op zich nog redelijk efficiënt maar er komt toch veel gedoe bij kijken om het tot in de huizen te krijgen.

Re: Amsterdam subsidie voor afsluiten gas en overgaan altern

Geplaatst: 02 sep 2017, 21:43
door ritsaert snijder
Het electriciteitsnetwerk is geen taak of verantwoordelijkheid van de gemeente. Ze mogen zich er niet eens mee bemoeien.

Er lopen veel van dit soort transities. Deze overgang (van aardgas naar electra) zal in het begin toch heel langzaam gaan, ik denk niet dat er veel mensen op de korte termijn willen overstappen. Het zou op een gegeven moment ook wel onderwerp worden van een bredere maatschappelijke discussie. Maar ik bang dat die discussie niet echt gevoerd gaat worden en dan komt de markt met de oplossingen.

Re: Amsterdam subsidie voor afsluiten gas en overgaan altern

Geplaatst: 02 sep 2017, 22:05
door pelletpower
Kernenergielobby

Re: Amsterdam subsidie voor afsluiten gas en overgaan altern

Geplaatst: 03 sep 2017, 21:24
door Pietje
ritsaert snijder schreef:Het electriciteitsnetwerk is geen taak of verantwoordelijkheid van de gemeente.
Maar wel van de overheid.

Re: Amsterdam subsidie voor afsluiten gas en overgaan altern

Geplaatst: 03 sep 2017, 22:03
door ritsaert snijder
De electriciteitswet legt de taak neer bij de netheheerders (Stedin, Liander), het bedrijf Tennet is landelijk netbeheerder. Het electriciteitsnet is sinds juli 2004 volledig geliberaliseerd en geprivatiseerd. Het is dus al 13 jaar geen overheidstaak meer. De gemeente Amsterdam heeft hierin al helemaal geen taken en verantwoordelijkheden.

De situatie dat iedereen op stroom gaat verwarmen lijkt me geen probleem op de korte termijn. En in het licht van de komende energieproblemen (op de wat langere termijn) valt dit weg in de grote veranderingen die noodzakelijk zijn.

Re: Amsterdam subsidie voor afsluiten gas en overgaan altern

Geplaatst: 27 okt 2017, 19:34
door edvdvoort
Normaliter zal het net het wel aankunnen . De stroom moet ook nog eens geproduceerd , vervoerd en omgetransformeerd worden naar 230 v in de wijktrafo s . Wat gebeurt er op een koude , grijze en windloze winterdag als die warmtepompen tegen de klippen op moeten werken bij een temperatuurs verschil tussen buitentemperatuur -10 en cv water pakweg + 60 als alle woningen dan op stroom verwarmd moeten worden en er is in de piek zo n goeie 5 ot 7 x zoveel stroom nodig als nu in de piek.
Ik ga er even van uit dat de kolencentrales weg zijn en de gascentrales (gas ,waar we zo graag vanaf willen dus) het alleen moeten trekken Trouwens Wat is het netto rendement als je met het kostbare gas stroom maakt en transformeert en door leidingen stuwt t.o.v direct met gas verwarmen met een HR ketel ? ( ik weet het er is op dit forum ook n draadje over ) Ik moet het nog zien jongens.
Bij mij alleen heel veel ????????????????????????????????????
Wat houdt de politiek ons voor ? ze zullen het toch wel beter weten?

Re: Amsterdam subsidie voor afsluiten gas en overgaan altern

Geplaatst: 27 okt 2017, 21:52
door Pietje
edvdvoort schreef:Wat is het netto rendement als je met het kostbare gas stroom maakt en transformeert en door leidingen stuwt t.o.v direct met gas verwarmen met een HR ketel ?
Nou, dat valt nog wel mee...

Rendement van een HR-ketel ergens in de 90%.
Rendement van een warmtepomp: 30% rendement in de centrale - 5%punt verlies = 25%. COP van de warmtepomp zeker 4, dus rendement installatie 100%.

Maar het venijn zit in de capaciteit; die enkele gascentrale gaat het niet trekken. De lobby voor kernenergie gaat succesvol worden, en over een 20 jaar gaan we voor honderden generaties na ons vervuilings-risico's en -problemen veroorzaken, omdat wij zo graag elke dag met ons allen een piekje in de vraag (ochtend) veroorzaken.

http://www.lowtechmagazine.be/2017/09/h ... .html#more

Re: Amsterdam subsidie voor afsluiten gas en overgaan altern

Geplaatst: 28 okt 2017, 09:35
door mro
De vraag is ook wel of we nog wel echt strenge winters zullen krijgen op regelmatige basis.

Voor oktober kom ik uit op iets van een 20m³ gas voor warm water en elektriciteit, de ketel heeft tot nu een 10tal uur gestookt.

Als de producenten van kernenergie onvoldoende garanties hebben dat ze voldoende grote volumes aan elektriciteit kunnen leveren dan zullen ze er ook mee ophouden. Kleine kerncentrales zie ik nog niet zo snel komen, ze moeten zo groot mogelijk zijn om de investering te kunnen verantwoorden en dat is hun zwakke plek.

Re: Amsterdam subsidie voor afsluiten gas en overgaan altern

Geplaatst: 28 okt 2017, 11:54
door Paul Joosten
Waarom denken jullie dat onze overheid zo inzet op windenergie, vooral in de Noordzee? Daar waait het zeker in de koudere maanden behoorlijk en kan dus heel veel groene energie opgewekt worden. Wanneer het onverhoopt eens minder waait zijn de warmteverliezen van de gebouwen ook minder en helemaal windstil in de hele Noordzee zal echt maar hoogst sporadisch voorkomen.

Op de lange termijn moeten we naar 100% schone energie. Met zon, wind en water komen we een heel eind en wanneer kernfusie (omzetten van waterstof, waarvan een onuitputtelijke hoeveelheid aanwezig is in water, naar helium, een edelgas dat geen schadelijke bijwerkingen geeft; hetzelfde proces waaraan de zon haar energie te danken heeft) eenmaal tot bruikbare energieopwekking leidt is er geen enkele noodzaak meer om wat voor vervuilende energiebron dan ook (fossiel of kernsplitsing) te blijven gebruiken. De uitdaging is alleen nog om deze transitie zo spoedig en volledig mogelijk uit te voeren.