De eeuwige ja maar..

discussie, maatschappij, economie en ecologie

Moderator: Moderators

David86
Berichten: 2027
Lid geworden op: 17 mei 2012, 09:16
Locatie: Hollandse Delta

De eeuwige ja maar..

Bericht door David86 » 05 apr 2014, 20:11

Al enige tijd verwonder ik me over de verklaringen van mensen in zaken die over het milieu en ons aandeel daarin gaan. Van nature steek ik graag mijn vinger in de kern van een probleem om even te peuren en te voelen wat er precies fout zit. Na enige jaren peuren kwam ik tot de conclusie dat het zeer veelzijdige en complexe probleem dat nu heerst eigenlijk bijzonder eenvoudig van aard is en daarmee dus ook een bijzonder eenvoudig opgelost kan worden. Over consumptie van energie, voedsel, grondstoffen en ruimte heeft geleid tot het verstoren van de natuurlijke kringlopen op aarde. Global heating, olierampen uitstervende diersoorten, welvaartsziekten und so weiter tot gevolg..

Als we het gehele probleem terug kunnen lijden naar 1 oorzaak, zijnde : overconsumptie, dan is het dus heel eenvoudig om daar wat aan te doen. Het aller mooiste aan deze conclusie vond ik dat iedereen dus deel uit kan maken van de oplossing of van het probleem. Het nadeel is dat er dus maar 2 keuzes zijn, of je bent onderdeel van de oplossing, of je bent onderdeel van het probleem. Niet meedoen kan niet, ja het kan wel maar dan kan je niet op aarde blijven.. lastig.

Diep van binnen voelt denk ik iedereen wel dat ze verplicht zijn tot het veranderen van hun levensstijl, daar begint het "ja maar gedonder".

Ik zou de kachel wel wat lager willen zetten MAAR ik hou niet van kou. Of ik zou de kachel wel lager willen zetten MAAR ik stook hout, dus dat hoeft niet.

Ik zou wel naar me werk willen fietsen MAAR ik heb geen zin om vroeg op te staan. Of ik zou wel naar me werk willen fietsen MAAR ik heb geen zin (om zo ver te fietsen)

Ik zou wel biologisch vlees willen kopen MAAR het is zo duur.

Ik zou wel energie willen besparen MAAR ik heb toch zonnepanelen. Of ik zou wel energie willen besparen MAAR dat heeft geen zin want de buurman doet het ook niet.

Ik zou de boodschappen wel op de fiets willen halen MAAR daar heb ik geen tijd voor.

Er is altijd een maar.. feitelijk komt het er dus op neer dat we moedwillig de leefomgeving van onze kinderen verzieken omdat we niet op tijd op willen staan, omdat we geen trui aan willen in huis, omdat het geld kost dat we liever uitgeven aan een all in vakantie naar Turkije..

Tot zo ver prima, sommige mensen zijn gewoon dom geboren en daar kan je niets aan doen, wat mij deed schrikken is het "ja maar gelul" dat ik te horen krijg van mensen die goed opgeleid en geïnformeerd zijn, mensen die zelfs veel over de zaken praten en discussiëren, die op zoek zijn naar de oplossing maar hem maar niet kunnen "vinden". Kom op slimme vent je weet het wel, zet die cola eens weg, leg die chips even terug in zijn bakje.. Denk even na.. Hoe hoog staat je thermostaat ? Hoeveel km per jaar rijd je met je auto ? waar komt je eten vandaan en hoeveel gas en stroom gebruik je per jaar ? Voel je hem al opborrelen ? Jij wil ook Ja maar zeggen he ? Jezelf verdedigen met allerlei lulkoek, er op neer komende dat je liever praat dan werkelijk iets doet, iets doen vereist inspanning en inspanning is een vies woord anno 2014, het staat naast mest, kadavers, minimumloon en snottebellen, bah inspanning...

Mijn vraag aan de realisten in dit publiek: waarom vind men het zo verschrikkelijk moeilijk om over te stappen van gelul naar gedoe ? Als men de helft van de tijd die men lult zou investeren in doen dan was dit probleem al opgelost geweest, samen met veel meer problemen waar we ongemak van ondervinden.
..

Gebruikersavatar
kockie
Site Admin
Berichten: 7908
Lid geworden op: 28 jan 2006, 17:42
Locatie: Zeddam
Contacteer:

Re: De eeuwige ja maar..

Bericht door kockie » 05 apr 2014, 20:22

Au, ik voel mij aangesproken! Een aantal dingen heb ik al behoorlijk afgezworen.... Tv, cola, vakantie naar verweggistan etc. Fietsen is laaghangend fruit waaraan ik harder moet gaan werken.... Ja maar.... inderdaad. Een zwakte.
Mensen zeggen wel eens dat ik troep verzamel; ik noem mezelf liever een industrieel-amateur-archeoloog die probeert waardevolle artefacten te behouden.

Jan.
Berichten: 676
Lid geworden op: 04 jul 2012, 11:03

Re: De eeuwige ja maar..

Bericht door Jan. » 05 apr 2014, 20:23

Mogelijk een kwestie van opvoeding.
Hollanders zijn ook geneigd om overal over te lullen en het aanpakken over te laten aan een.... ander. Inteelt misschien of een of ander gen dat het zo bepaald misschien.
Liever lui dan moe mentaliteit.
Ook speelt het mee dat niets meer hoeft en afzien voor een ander is.

En sommigen moeten echt eerst een schop onder hun kont hebben om in actie te komen.
Zij die achter mijn rug om spreken, staan op de juiste plek om mijn kont te kussen.

Dutch John
Berichten: 4615
Lid geworden op: 02 dec 2006, 12:23

Re: De eeuwige ja maar..

Bericht door Dutch John » 05 apr 2014, 20:31

Hear, hear, David.

Ik hoor en lees het "ja, maar" alleen onder de "semi-bewusten", de wanna-bee's, de dromers. Puristen zijn zeldzaam. Nonchalante grootverbruikers zijn er veel, maar die zijn weer wel eerlijk: "na mij de zondvloed" is niet erg correct, maar wel oprecht.

Eigenlijk zou elke westerling regelmatig zijn ecologische voetafdruk moeten checken. Helemaal geweldig zou het zijn als de één-aarde voetafdruk een trendy streven wordt.

Groet,
DJ
die dit jaar al 30 km met de auto gereden heeft en overweegt het ding op te ruimen...
He chose to be rich by making his wants few, and supplying them himself. - Ralph Waldo Emerson-

David86
Berichten: 2027
Lid geworden op: 17 mei 2012, 09:16
Locatie: Hollandse Delta

Re: De eeuwige ja maar..

Bericht door David86 » 05 apr 2014, 20:38

He John,

Er zijn veel deel initiatieven voor auto's, voor 25 euro per dag kun je al een auto van een dorpsgenoot lenen/huren, wellicht kan dat als vervanging dienen. (daar ben ik op het moment ook naar aan het kijken, waarom een eigen auto als je hem maar een paar uur per maand gebruikt ?)

Groeten,
..

ebkef
Berichten: 64
Lid geworden op: 26 sep 2013, 13:49

Re: De eeuwige ja maar..

Bericht door ebkef » 05 apr 2014, 22:49

In de eerste plaats wel weer veel triviale dingen, dingen die op dit forum de mensen blijkbaar aanspreekt (zuinig met energie e.d. Yukk!)

En de tweede plaats, persoonlijk vind ik de hele energie beperkingen die men me aanpraat (zoals van gloeilamp naar spaarlamp of zo) zo'n kul.
Je bent je hele leven bezig met 0.0000000000000001 % aandeel terwijl de buren naast je een dikke amerikaanse truck hebben gekocht.
Al dit soort zaken liggen veel te veel bij de regeringen, het is dan ook daar dat je veranderingen moet voorstellen.
Niet dat eeuwige gewauwel over de kachel een uur van te voren uit, lampje hier en daar uit, niet te lang douchen.
Ik kan het betalen, hoepel op... ( :) )

Dat voorbeeld met die gloeilamp is wel de meest slechte niet?
Er zit zoveel shit in een spaarlamp dat het niets oplevert, en laatst op tv zou het ook weer niks aan stroom reductie in zijn algemeenheid opleveren.
We worden bestuurd door idioten in Den Haag en ook in gemeentes.
In de den haag vinden ze het belangrijk dat de mensen 'ook besef krijgen' en bij de gemeente willen ze graag dat jij je afval scheidt terwijl dat allang niets meer oplevert.
Dat kunnen die bedrijven zelf al.

Nogmaals, allemaal indoctrinatie, ze weten van gekkigheid niet hoe ze bekendheid voor hun zelf moeten opbouwen.
(Betuwelijn??)

Hier nog een leuke, mijn buren hadden wat oud hout die ze aan het zagen waren met een likkie verf.
Ik zeg geef maar aan mij voor de kachel, nee wegbrengen, de suv starten en inladen.
Raad eens wat er met dat hout gebeurt?
Gaat toch allemaal nergens over man.

Ernest Dubois
Berichten: 651
Lid geworden op: 24 okt 2013, 20:12
Locatie: Oostrum

Re: De eeuwige ja maar..

Bericht door Ernest Dubois » 05 apr 2014, 23:33

Aahh, nu eindelijk het stook seizoen voorbij is komt er wat interessanter onderwerpen op het webforum.

E.DB.

Johndc
Berichten: 724
Lid geworden op: 24 okt 2011, 22:17
Locatie: Essen (BE)

Re: De eeuwige ja maar..

Bericht door Johndc » 05 apr 2014, 23:39

Wat een giller TS! :mrgreen: De enkeling die zogenaamd "ecologisch" bezig is doet dit volgens mij uit pure noodzaak. De andere (en waarschijnlijk het merendeel), uit al het gelul dat "em" is aangepraat.
Terwijl de grote "poenpakkers" gewoon verder doen met wat ze bezig zijn. Sterker nog! Door al dit zogenaamd "ecologisch gedoe" hebben enkelen daar weer brood in gezien en hebben de "kudde" wakker gemaakt voor hun winkel. Dus ijverig inzamelen en liefst gescheiden hé mensen, dan hebben we meer winst.
Ik kan hier bladzijden mee vullen maar ga het niet doen. Enkel deze bedenking...hoe simpel kan je zijn? :wink:

ebkef
Berichten: 64
Lid geworden op: 26 sep 2013, 13:49

Re: De eeuwige ja maar..

Bericht door ebkef » 05 apr 2014, 23:51

Johndc schreef:Wat een giller TS! :mrgreen: De enkeling die zogenaamd "ecologisch" bezig is doet dit volgens mij uit pure noodzaak. De andere (en waarschijnlijk het merendeel), uit al het gelul dat "em" is aangepraat.
Terwijl de grote "poenpakkers" gewoon verder doen met wat ze bezig zijn. Sterker nog! Door al dit zogenaamd "ecologisch gedoe" hebben enkelen daar weer brood in gezien en hebben de "kudde" wakker gemaakt voor hun winkel. Dus ijverig inzamelen en liefst gescheiden hé mensen, dan hebben we meer winst.
Ik kan hier bladzijden mee vullen maar ga het niet doen. Enkel deze bedenking...hoe simpel kan je zijn? :wink:
Da's ongeveer wat ik wilde zeggen :)
(Had ik maar gewacht haha)

deleted
Berichten: 4857
Lid geworden op: 17 jun 2010, 11:29

Re: De eeuwige ja maar..

Bericht door deleted » 06 apr 2014, 00:10

David86 schreef:Mijn vraag aan de realisten in dit publiek: waarom vind men het zo verschrikkelijk moeilijk om over te stappen van gelul naar gedoe ? Als men de helft van de tijd die men lult zou investeren in doen dan was dit probleem al opgelost geweest, samen met veel meer problemen waar we ongemak van ondervinden.
Voor zover ik het kan inschatten , denk ik dat dit de reden is:

1. De overgrote meerderheid maakt deze bedenking helemaal niet. Die liggen wakker van de volgende wagen, vakantie, promotie enz ...
2. De minderheid die zich deze bedenkingen wél maakt wordt tweevoudig geremd:

- eerste maal omdat je tegen de algemene cultuur moet ingaan. Je wordt een beetje als zonderling' bestempeld. Ook door familie, vrienden en buren, enz. Als sociaal wezen hebben we het daar moeilijk mee. We krijgen een soort "stress" als we te ver van de kudde lopen. Mensen met kinderen voelen die sociale druk nog harder. (kortom: "ratio" versus "emo" )
- een tweede maal in de feiten: bijvoorbeeld je wil zelfvoorzienend leven, maar een huis met een behoorlijk lapje grond wordt door de 'overgrote meerderheid' als 'villagrond' bestempeld. Villa-prijzen maken zelfvoorzienend leven bij voorbaat onmogelijk.
Ander voorbeeld: de huidige arbeids'gewoonte' verwachten van iedereen een klokvast ritme. Verwachten van iedereen een duidelijke beschikbaarheid en bereikbaarheid. Zelfs als je voor jezelf gaat werken word je met gelijkaardige 'verwachtingen' van de 'klant' geconfronteerd.
Ander voorbeeld: je zou wel meer 'met gesloten beurs' willen werken en ruilen, maar wat moet je met dat voornemen als je geen 'baas' of geen 'klant' vind die dat ook wil ?

3. Degenen die er in slagen om over deze drempels te stappen komen in een soort "niemandsland". Kennis over zelfvoorziening is schaars. Praktische kennis en kunde en ervaring voor een meer zelf-redzaam leven is verloren gegaan in onze contreien. Opleidingen zijn tegenwoordig allemaal een soort 'overspecialisatie' die de markt graag wenst. Ford is er ooit mee begonnen. "Ontmarkten" is de moeizame weg/zoektocht terug. Vandaar ook veel 'gelul' wellicht.

G

Dutch John
Berichten: 4615
Lid geworden op: 02 dec 2006, 12:23

Re: De eeuwige ja maar..

Bericht door Dutch John » 06 apr 2014, 07:43

G,

Groep 1 en 3 zijn niet het probleem.
Groep 1: de overgrote meerderheid is er inderdaad niet mee bezig. De lemmingen.
Groep 3: zij hebben nagedacht en weloverwogen gekozen om te pionieren.

Groep 2a: Je kunt niet het één zeggen en het ander doen. Houd dan een rechte rug en maak een afweging. Ik heb respect voor iemand die voor zichzelf kan beargumenteren waarom hij of zij er niet uit wil of kan stappen. En de dromen voor zich houdt, maar kleine succesjes deelt.
Groep 2b: Het is vervelend als je in het begin van je leven onbewust was en daardoor financieel vast ligt. Het is moeilijk of zelfs onmogelijk daar uit te komen. Ik heb wel het idee, dat steeds meer jongeren kiezen voor hun vrijheid en onafhankelijkheid. Dat geeft ze tijd en -op den duur- rust.

Enige nuancering wat betreft "ja, maar": het argument een een proces-verlangzamer. Geen stopper.

Groet,
DJ
He chose to be rich by making his wants few, and supplying them himself. - Ralph Waldo Emerson-

OBL-Rien
Berichten: 1368
Lid geworden op: 10 jan 2012, 17:30
Contacteer:

Re: De eeuwige ja maar..

Bericht door OBL-Rien » 06 apr 2014, 08:22

David86 schreef:Mijn vraag aan de realisten in dit publiek: waarom vind men het zo verschrikkelijk moeilijk om over te stappen van gelul naar gedoe ? Als men de helft van de tijd die men lult zou investeren in doen dan was dit probleem al opgelost geweest, samen met veel meer problemen waar we ongemak van ondervinden.
Hmm, "ja maar" komt imo voort uit het onderbewuste. Het onderbewuste maakt de beslissing, het bewuste bedenkt daarbij een verklaring. Zo worden de "ja, maar's" geboren. De reden die volgt op de "ja maar" is daarbij slechts bij uitzondering de echte.

Waarom wil het onderbewuste niet meedoen?

Vaak is er maar 1 echte reden: overleving. Het onderbewuste wil overleven en dus dat er aan de directe noden voor dit overleven wordt voldaan (zekerheid, vast inkomen, stabiele relaties ect). Iets doen wat tegen deze primaire (en onbewuste) drivers ingaat zit er gewoon niet in.
http://www.overbeterleven.nl
http://www.nonagressieprincipe.nl

“There comes a time when one must take a position that is neither safe, nor politic, nor popular, but he must take it because conscience tells him it is right.” - M.L. King

David86
Berichten: 2027
Lid geworden op: 17 mei 2012, 09:16
Locatie: Hollandse Delta

Re: De eeuwige ja maar..

Bericht door David86 » 06 apr 2014, 10:45

@ Johndc

Dat er geld verdiend word aan het verwerken van gescheiden afval zie ik het kwaad niet van in, afval word op die manier beter gebruikt en hergebruikt, geld is de motor die deze sector drijft, milieu verbetering het resultaat.. Persoonlijk heb ik er geen problemen mee dat de mannen die mijn afval verwerken daar ook daadwerkelijk een boterham aan verdienen, het zou raar zijn als dat niet zo was.. die mensen moeten ook boodschappen doen.

Of ze het gratis doen of er aan verdienen maakt moedertje aarde niet uit hoor, die is al lang blij dat het niet allemaal begraven of verbrand word, en ik ook.
..

Sandman79
Berichten: 944
Lid geworden op: 15 dec 2011, 11:48

Re: De eeuwige ja maar..

Bericht door Sandman79 » 06 apr 2014, 11:02

Ik doe eea uit lol, uit voorzorg voor mezelf, uit afwisseling van taken, sommige voor een beetje opbrengst en sommige voor een deel te besparen.

Ik sorteerde mijn afval al heel netjes (ooit vakantiewerk gedaan waarbij ik ook paar daagjes op containerpark stond) en hoe meer ik sorteer thuis, des te sneller ik op het park wegben.
Nu zijn hier de afvaltarieven drastisch omhooggegaan, vooral voor de ophaling aan huis, en waar ik al speelde met een composthoop en kippen voor minder zooi weg te moeten brengen, helpt dat deze beslissing.
Niet persé super ecologisch, maar als de kliever klaar is wil ik ook even kijken hoe die kan ingezet worden als afvalpers.

David86
Berichten: 2027
Lid geworden op: 17 mei 2012, 09:16
Locatie: Hollandse Delta

Re: De eeuwige ja maar..

Bericht door David86 » 06 apr 2014, 12:38

G,

Het hoeft toch allemaal niet zo zwart wit ? Je hoeft niet zelfvoorzienend te zijn om wat goed te doen. Dat is denken als een consument, als ik dat zou kunnen kopen kan ik pas aan de slag, of als ik dat kan kopen kan ik pas beginnen. Dat is simpelweg niet waar.

Je hebt niets nodig om naar je werk te fietsen, je hebt niets nodig om de kachel lager te zetten, je hebt niets nodig om je groenten lokaal ipv in de supermarkt te kopen. Men staart zich blind op die mooie mercedes (die je leven echt betekenis gaat geven, in dit geval een "homestead) terwijl de polo voor de deur (je rijtjeshuis) al 3/4 kan van wat die mercedes kan.. Consumenten denkpatronen... mensen denken altijd dat ze dingen moeten kopen.. (ook een enorme ja maar, ja maar ik kan het niet betalen) Je hoeft niets te doen, niks te kopen, niks te maken, niks te leren, zelfs niks te vervangen. Je moet dingen laten, daar heb je niets voor nodig.

Zo eenvoudig en toch zo moeilijk te bevatten :)
..

Plaats reactie