Pagina 1 van 1

Bomen snoeien en inkorten.

Geplaatst: 13 jul 2015, 13:37
door Sandman79
Ik heb thuis een deel bomen staan, voornamelijk (grove/rode) dennen, die mijn moeder niet heeft onderhouden gedurende 10-15 jaar, en die nu best wat gesnoeid en Liefst ook ettelijke meters ingekort zouden worden. Ook voor een Kastanjelaar en een beuk geldt een beetje hetzelfde.

Let wel, ik wil dit inkorten proberen te doen op een manier die liefst niet en anders zo min mogelijk schadelijk is voor de bomen, zodat we weer gezond en in harmonie verder kunnen leven met elkaar. :mrgreen:

Wie kan me tips geven of info geven waar ik goede informatie hierover kan vinden? :)

Re: Bomen snoeien en inkorten.

Geplaatst: 13 jul 2015, 16:08
door JantjeV8
Pietje is jouw man in deze!!!, Dus Pietje, kom er maar in!!

Re: Bomen snoeien en inkorten.

Geplaatst: 14 jul 2015, 10:01
door Brit
Ik kan nu wel een lang verhaal afsteken over inverend snoeien en de beperkingen die je in acht moet nemen bij het snoeien van de dennen en de beuk, enz. enz.
Maar het is denk ik beter als je er een professional bij haalt als je de bomen gezond en mooi wil houden. Om kosten te besparen zou je natuurlijk zelf kunnen opruimen.....

Re: Bomen snoeien en inkorten.

Geplaatst: 14 jul 2015, 15:45
door Pietje
Aansluitend bij Brit kan ik melden dat de hoeveelheid hout dat er van een den gesnoeid kan worden zonder het voortbestaan van de boom in het geding gaat komen, gering is. Dus verwacht daar niet te veel van 8)

Re: Bomen snoeien en inkorten.

Geplaatst: 14 jul 2015, 19:58
door Pieke
Ohw..... ik heb ook een den die ik een meter of 2 willen toppen en vervolgens weer een beetje 'spits' wil bijsnoeien.Kan dat niet zo maar ongestraft?

Gr. Pieke

Re: Bomen snoeien en inkorten.

Geplaatst: 14 jul 2015, 20:58
door Brit
Pieke, kort gezegt, meestal niet.

Re: Bomen snoeien en inkorten.

Geplaatst: 14 jul 2015, 21:36
door Pieke
Helder en duidelijk Brit.Toch ga ik me eraan wagen.Mocht ie het niet overleven dan plant ik een nieuw boompje bij, in het kader van het ecologisch gedachtengoed.

Gr. Pieke

Re: Bomen snoeien en inkorten.

Geplaatst: 14 jul 2015, 22:52
door Pietje
Met jonge bomen heb je kans dat het goed gaat, maar de gevolgen zijn voor de lange termijn minder goed: de hoogste overgebleven takken gaan denken dat ze de nieuwe top zijn, buigen en groeien allemaal naar boven en over 20 jaar scheuren ze stuk voor stuk uit.
Bij oudere bomen heb je kans dat je onder de (zeg maar) "minimaal benodigde hoeveelheid blad/naald" komt, en dat de boom onherstelbaar aftakelt.
Den is daar gevoelig voor. Als door sneeuw en/of storm grote takken uit een den lazeren, dan zie je toch best veel bomen die daar niet van terugkomen.

Re: Bomen snoeien en inkorten.

Geplaatst: 16 jul 2015, 08:23
door Brit
Zoals Pietje al aangeeft, het gaat niet alleen over het in leven blijven van de boom, maar vaak nog meer om het veilig blijven na de behandeling.
Als er ongestraft takken en toppen uit kunnen breken in de komende jaren, ga je gang. Anders er misschien nog even een nachtje over slapen. (of Pietje uitnodigen voor een biertje :wink: )